НОВИНИ

Костенурките от Спасителния център в несебърското село Баня не спят зимен сън

bnt avatar logo
от БНТ
17:25, 23.01.2024
Чете се за: 05:52 мин.
У нас
Слушай новината

55 костенурки от Спасителния център в несебърското село Баня не спят зимен сън. Вече е края на януари, но влечугите са будни. Причината затова е, че те са заболели от рахит и се налага да бъдат подложени на специално лечение с UV лампи, които им осигуряват изкуствена топлина. Така те губят представа за сезона. Костенурките или т.нар. "врачани" са с увреждания, тъй като продължително време са били затворени в апартамент във Враца. Друга част от костенурките в центъра са заспали доста късно, заради топлото време.

55 костенурки не спят зимен сън, тъй като са болни от рахит. Причина за заболяването на костната им система е липсата на слънчева светлина. В продължение на 10 години възрастна жена от Враца ги е събирала и отглеждала в апартамента си. След нейната кончина костенурките са настанени в Спасителния център за лечение, тъй като черупките им са хлътнали.

"Крайниците се поразяват основно, но и не само. Има видими изменения в черупката и тези костенурки са слаби. Те не могат да копаят, не могат да се заровят, за да заспях зимния си сън, защото всяка костенурка като дойде късна есен влиза под земята, заравя си дупка и там остава до пролетта. Когато няма тази сила на крайниците, те остават на повърхността и могат да загинат", каза Ива Лаловска, управител на Спасителен център за костенурки.

В лечебницата се отглеждат 55 на брой костенурки, които са поставени в специални големи съдове. В тях има и кост от сепия, за да могат да получават необходимото количество калций. Съдовете са постлани със субстрат, който представлява пшенични пелети.

"Отделно задължително UV лампа, която им дава така необходимото облъчване, което имитира слънчевото и благодарение на него и на витамин Д те успяват да преодолеят тази слабост на костната система", обясни Ива Лаловска.

Липсата на сън обаче в този случай има благоприятен ефект върху влечугите.

"Този калций, който те поемат и с UV светлината, и с допълнителни калциеви надбавки, и такава храна, която е богата на калций, това ще им помогне. В останалите случаи, когато взимаме костенурка и изкуствено я държим активна, това влияя и върху метаболизма и върху енергийния баланс и особено много такива животни затлъстяват", каза Ива Лаловска.

И докато едни похапват зелени марули, други са в летаргия и спят зимен сън от декември.

"Така се заравят под земята, че когато човек мине отгоре по нищо не личи, че там има нещо. За да са още по-защитени и да се имитира естествената среда застилам с дъбова шума. Много често те сами си намират някакво сухо местенце", каза още Ива Лаловска.

Кария, 5 г.: "Ние отиваме на църквата да берем трева, защото няма у нас. И много помагам на мама да се грижи за костенурките и да ги храни."

Заради топлото време някои от бебетата костенурки обаче са заспали необичайно късно.

"Около Коледа имаше няколко излезли в своите си бебешки заграждения. Мъничките понеже се заравят страшно малко, съвсем близо са до повърхността на земята и при едно затопляне на времето те лесно усещат слънчевата топлина и излизат. Само, че не се хранят и това им играе лоша шега, защото на пролет се събуждат и са с липса на резерв енергиен, стават много податливи на болести и лесно загиват", разказа Ива Лаловска.

Най-възрастната костенурка, която е на 75 години, вече е заспала своя дълбок зимен сън на ето това място. Интересен факт при спящите костенурки е, че правят до 4 вдишвания в минута, затова и живеят толкова дълго.

Чрез дарения фондацията вече успя да обособи лечебница за нуждаещите се костенурки. Сега се търсят отново доброволци за изграждане на кухня за влечугите.

"Предстои пред лечебницата да се направи един кът, който да ми спестява усилията да мия по-далеч съдовете на костенурките, там да мога да нарязвам храната. Т. е една покрита част със съответното ВиК, ел. инсталация", добави Ива Лаловска.

Ива признава, че разчита предимно на помощ от доброволци след смъртта на своя партньор, който е основател на Спасителния център. След битка в съда тя получава правата на Фондацията и днес успешно се грижи за стотици костенурки в нужда.

Репортаж: Елеана Цанова

Гледайте още теми от "България в 60 минути"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Маритимо представи официално Преслав Боруков
Маритимо представи официално Преслав Боруков
Почина писателят Христо Карастоянов
Почина писателят Христо Карастоянов