НОВИНИ

Кои са номинираните за 96-ите награди "Оскар"

"Опенхаймер" и "Барби" с номинации за най-добър филм

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
16:06, 23.01.2024 (обновена)
Чете се за: 02:55 мин.
По света
Слушай новината

Брадли Купър, Килиън Мърфи, Пол Джиамати, Ема Стоун и Лили Гладстоун са сред номинираните за "Оскар" за най-добър актьор и актриса в главна роля.

Претендентите за най-добър актьор са Брадли Купър за изпълнението си във филма "Маестро", на който е и режисьор, Килиън Мърфи за "Опенхаймер", Колман Доминго за "Ръстин", Пол Джиамати за "Останалите" (The Holdovers) и Джефри Райт за "Американска литература".

С номинации в категорията за най-добра актриса в главна роля са Анет Бенинг за "Наяд", Лили Гладстоун за "Убийците на цветната луна", Сандра Хюлер за "Анатомия на едно падане", Кери Мълиган за "Маестро" и Ема Стоун за "Клети създания".

"Опенхаймер" и "Барби", които заради съревнованието им в бокс-офиса получиха събирателното наименование "Барбихаймер", очаквано са сред номинираните за "Оскар" за най-добър филм.

Освен "Опенхаймер" и "Барби" във водещата категория номинации получиха филмите "Американска литература", "Анатомия на едно падане", "Останалите" (The Holdovers), "Убийците на цветната луна", "Маестро", "Минали животи", "Клети създания" и "Зона на интерес".

Отличието за най-добър режисьор ще си оспорват Жустин Трие за "Анатомия на едно падане", Мартин Скорсезе за "Убийците на цветната луна", Кристофър Нолан за "Опенхаймер", Йоргос Лантимос за "Клети създания" и Джонатан Глейзър за "Зона на интерес".

В категорията за най-добър актьор в поддържаща роля са номинирани Робърт де Ниро за "Убийците на цветната луна", Робърт Дауни младши за "Опенхаймер", Стърлинг Браун за "Американска литература", Чарлз Мелтън за "Май, декември" и Марк Ръфало за "Клети създания".

В съответната категория при жените с номинации са Емили Блънт за "Опенхаймер", Давайн Джой Рандолф за "Останалите" (The Holdovers), Даниел Брукс за "Пурпурен цвят", Америка Ферера за "Барби" и Джоди Фостър за "Наяд".

Актьорите Зази Бийц и Джейк Куейд обявявиха номинациите за 96-ите награди "Оскар", които се присъждат от американската Академия за кинематографично изкуство и наука. Престижните киноотличия се връчват в 23 категории.

Наградите "Оскар" ще бъдат раздадени за 96-и път на церемония в театър "Долби" в Лос Анджелис на 10 март. Водещ на наградната церемония за четвърти път ще бъде Джими Кимъл.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържан е подателят на бомбената заплаха за училищата в страната
Задържан е подателят на бомбената заплаха за училищата в страната
Стефани Стоева и Габриела Стоева започнаха с успех на турнир по бадминтон в Индонезия
Стефани Стоева и Габриела Стоева започнаха с успех на турнир по бадминтон в Индонезия