НОВИНИ

НАТО подписа договор за 1,2 млрд. долара за 155-милиметрови артилерийски боеприпаси

Част от мунициите са за Украйна

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
12:59, 23.01.2024
Чете се за: 01:47 мин.
По света
Слушай новината

НАТО сключи договори на стойност 1,2 милиарда долара за закупуването на около 220 000 155-милиметрови артилерийски боеприпаси. Договорите бяха подписани днес в щабквартирата на Пакта в Брюксел от генералния секретар на Йенс Столтенберг и шефа на Агенцията на НАТО за поддръжка и снабдяване.

Част от мунициите ще бъдат доставени на Украйна, а друга част ще бъде използвана от съюзниците за запълване на собствените им резерви. От юли миналата година Агенцията за поддържка и снабдяване на НАТО е подписала сделки за боеприпаси на стойност 10 милиарда долара.

Според Алианса тези рекордни договори целят да подобрят способността на трансатлантическата отбранителна индустрия за възпирането и отбраната и да подкрепят Украйна. Съвместните поръчки гарантират и по-изгодни цени. Според Столтенберг войната на Русия в Украйна се е превърнала в битка на мунициите, затова трябва да се увеличи военното производство.

"Не виждаме никаква пряка или непосредствена заплаха, срещу който и да е съюзник в НАТО. Разбира се, ние следим отблизо какво прави Русия. Увеличихме нашата бдителност, нашето присъствие в източната част на Алианса. Но цялата идея за това е да се предотврати всяка атака срещу съюзник от НАТО", каза Йенс Столтенберг - генерален секретар на НАТО.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожарът в Пампоровата къща нанесъл щети за 80 000 лева
Пожарът в Пампоровата къща нанесъл щети за 80 000 лева
Мартин Стоев: Не е нужно да се обичаме, а да имаме една единствена цел - победата
Мартин Стоев: Не е нужно да се обичаме, а да имаме една единствена цел - победата