НОВИНИ

Ще има ли грипна ваканция в Пловдив?

bnt avatar logo
от БНТ
10:15, 23.01.2024 (обновена)
9529
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Слушай новината

До 28 януари в Пловдив действат противоепидемични мерки. Областният оперативен щаб отчете, че броят на отсъстващите ученици не е тревожен и не обяви грипна ваканция. Какво обаче сочат новите данни?

"Епидемията се развива, има закономерен ход. Миналата седмица имаше заболеваемост от 206 на 10 000 пациенти с остри респираторни заболявания и грип, сега цифрата е 228 на 10 000. Възрастовите групи от 0 до 4 и над 65 години, при които се отчиташе по-ниска заболеваемост, вече минаха епидемичните нива. Това кореспондира с по-голямото запълване на леглата за лечение на белодробни болести при възрастните. Що се отнася до отсъстващите ученици - 16% отсъстват, а при преподавателите - 6%. Там ситуацията е спокойна и налага обявяване на грипна ваканция", обясни д-р Сийка Димчева - директор на РЗИ-Пловдив.

Тя подчерта, че ситуацията е динамична и данните се следят всеки ден.

"Следят се много показатели, като натовареност на лечебната мрежа, посещения при общопрактикуващи лекари. Натовареност на аптечната мрежа с хора, които се обръщат за закупуване на медикаменти, отсъстващите ученици и преподавателски състав също много важен елемент за вземането на решения", допълни д-р Димчева.

В четвъртък от здравната инспекция ще предават отново проби за изследване в националната референтна лаборатория. Миналата седмица позивитни за грип са били една трета от изследваните.

Вижте прякото включване на Нели Ангелова

120 пациента са минали през кабинета на д-р Кирева в понеделник. От тях 40 са били с доказан грип А, защото предварително са си направили тест. Още толкова са имали симптоми. Първият пациент тази сутрин също идва с тест.

"Първо го изкара жена ми и тя около един ден, засега другите вкъщи са добре. Симптомите – висока темепратура, настина висока - 39, беше за около 24 часа и кашлица и хрема", споделя пациент.

Отпадналост, висока температура и суха дразнеща кашлица са обичайните симптоми на грип този сезон, посочва доктор Кирева, но изчаква показанията на теста, за да назначи лечението. В този случай позитивира за грип А.

"Антибиотикът в сезона на грипа не помага, това пациентите трябва да го разберат и да не се презастраховат като пият един антиобиотик и отделно различни антивирусни. Ние имаме оръжие за това нещо, имаме си препарата и си го изписваме, но трябва да знаем дали е грип, има комбинация – грип А с ковид", коментира д-р Левена Кирева – общопрактикуващ лекар.

Най-малките деца до 4 години и възрастните над 65 години също бележат ръст на заболелите, отбелязват медиците.

"Боледуват предимно децата, но оттам тръгва веригата майка и баща, цели семейства, баба, дядо, които бързо се заразяват, горе долу до пет дни започват всички членове на семейството", каза д-р Левена Кирева – общопрактикуващ лекар.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джоел Ембийд избухна със 70 точки при победата на Филаделфия 76ърс над Сан Антонио Спърс
Джоел Ембийд избухна със 70 точки при победата на Филаделфия 76ърс над Сан Антонио Спърс
Брайтън и Уулвърхямптън не успяха да си отбележат попадение в равностоен двубой на Южния бряг
Брайтън и Уулвърхямптън не успяха да си отбележат попадение в равностоен двубой на Южния бряг