НОВИНИ

Нови американски и британски атаки срещу йеменските бунтовници

Дейвид Камерън: Нямаме вражда с народа на Йемен

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
12:07, 23.01.2024
Чете се за: 03:45 мин.
По света
Слушай новината

Съединените щати и Великобритания нанесоха нови удари по целите на хутите в Йемен. Това е втората съвместна операция между двете държави в рамките на 10 дни. Поразени са 8 нови цели, сред тях подземен склад, ракетни установки и проследяващи системи.

Операцията е извършена с подкрепата на с Австралия, Бахрейн, Канада и Нидерландия. Участвали са американски изтребители, излетели от самолетоносача Айзенхауер, както и британски самолети RAF. В съвместно изявление на Пентагона и на британското Министерство на отбраната се посочва, че целта остава деескалация на напрежението и връщане на стабилността в Червено море.

Централно командване на САЩ:
"Целите включват ракетни системи и установки, системи за противовъздушна отбрана, радари, подземни оръжейни складове. Целта е да се намали капацитетът на хутите да продължават с безразсъдните и незаконни нападения срещу американски и британски кораби, както и срещу международното търговско корабоплаване в Червено море, протока Баб ел-Мандеб и Аденския залив. Нападенията не са част от международните действия в рамките на операцията "Пазител на просперитета". Този път операцията се проведе под кодовото название "Стрелецът Посейдон".

Британското министерство на отбраната заяви, че целите се намирали в два военни обекта в близост до летището в столицата на Йемен Сана. Поразени са и мишени в провинциите Таиз и Байда.

В столицата Сана тази нощ се чуваше тътенът на бомбардировките. Британският министър на външните работи Дейвид Камерън заяви, че Вашингтон и Лондон искат да изпратят ясно послание, че думите им са подкрепени и от действия.

"Това, което правят хутите, е неприемливо, незаконно и заплашва свободата на корабоплаване - ето защо предприемаме тези действия. Паралелно с тях въвеждаме и допълнителни мерки - санкции и оказване на натиск. Нека да съм ясен - нямаме вражда с йеменския народ, с наша помощ се изхранват над 100 хиляди души в тази страна месечно", каза Дейвид Камерън - министър на външните работи на Великобритания.

Въпреки въздушните атаки хутите продължават да се заканват, че ще нападат кораби в Червено море и все още държат като заложници двама български моряци.

"Американските удари са като капка вода за жаден човек. Кълна ви се, няма да ни изплашат и да падне и косъм от главите ни. Няма да видят нищо друг освен пламъци и огън, гняв и омраза", казва представител на хутите.

Стотици членове на йеменски племена взеха участие вчера във военен парад и се заканиха да продължат борбата срещу американските и британски врагове в Червено море. За осми път Съединените щати нанасят удари срещу цели на хутите в Йемен. Според западното разузнаване около 30% от ракетните запаси на йеменските бунтовници са унищожени.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отиде си легендата на Каляри и Италия Луиджи Рива
Отиде си легендата на Каляри и Италия Луиджи Рива
Новак Джокович премина и през Фриц, за да достигне своя 11-и полуфинал на Australian Open
Новак Джокович премина и през Фриц, за да достигне своя 11-и полуфинал на Australian Open