НОВИНИ

Васил Божков: Не мога да се притеснявам, когато не съм направил нищо

Връчиха му материалите по делото за неплатените 500 милиона от хазарт

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
14:34, 23.01.2024 (обновена)
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Бизнесменът Васил Божков се яви в националното следствие, за да получи материалите по разследването срещу него за неплатени данъци към държавата от хазартна дейност в размер на половин милиард лева. След като напусна сградата на следствието заяви, че обвиненията срещу него са само слухове. Разследването започна в началото на 2020 г. То бе причината Божков да избяга в Дубай, където остана повече от 3 години, преди да се завърне през август миналата година.

Престоят на Васил Божков в националното следствие продължи около час и половина. На излизане бизнесменът, санкциониран по "Магнитски" заяви, че по така нареченото "хазартно дело", което се състои от близо 260 тома материали, няма нищо ново, а тезата на обвинението се крепи на слухове.

Васил Божков: "Някой чул. Не разбрал. Това е. Няма документи. Няма нищо. Има декларации, които са подписвани от държавните служители. Това е огромно дело. Изхабили са страшен държавен ресурс."

Според прокуратурата, Божков със съдействието на представители на закритата Комисия по хазарт е ощетил държавния бюджет с повече от половин милиард лева, които негови компании е трябвало да платят. Не веднъж бизнесменът е заявявал, че е плащал такса спокойствие, за да може да развива дейност, а парите били за бившия премиер Бойко Борисов и неговия финансов министър тогава Владислав Горанов.

"Няма обвинения за подкуп. Обвинението е за престъпление по служба. Това е, че подбудил и подпомогнал председателите на комисиите по хазарта към съответния момент да са нарушат служебните задължения", каза Георги Гатев - адвокат.

Васил Божков: Има решение на ВАС за две от компаниите таксите са плащани по закона. За другите две чакаме."

Освен Васил Божков, обвиняеми по така нареченото "хазартно дело" са още 9 души, сред които и служители на вече закритата Държавна комисия по хазарта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мартин Хорозов и Венцислав Великов получиха наряди за мачове от Топ 16 в Шампионската лига по баскетбол
Мартин Хорозов и Венцислав Великов получиха наряди за мачове от Топ 16 в Шампионската лига по баскетбол
Събраха близо 400 000 лева от дарения за възстановяването на Царево след бедствието
Събраха близо 400 000 лева от дарения за възстановяването на Царево след бедствието