НОВИНИ

Перспективите за мир в Близкия изток - коментари в арабски медии

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
15:22, 23.01.2024
Чете се за: 03:45 мин.
По света
Слушай новината

Има ли реални перспективи за постигане на мир в Близкия изток - това е водеща тема в арабско езичните медии.

Саудитският канал „Ал Арабия" пише, че Съединените щати, Египет и Катар настояват Израел и "Хамас" да обявят дипломатически план, който да започва с освобождаването на заложниците и да свършва с изтеглянето на израелските сили и прекратяване на боевете в Газа. На този етап, нито една от страните в конфликта не приема предложението, но е изразена готовност за участие в преговори, седмици след като те бяха прекъснати.

Според медията, израелците настояват за по кратко примирие от две седмици, което да позволи освобождаване на заложници, а "Хамас" се стреми да размени заложниците срещу хиляди затворници, и да има трайно прекратяване на боевете. Посредниците работят за преодоляване на пропастта между двете страни, планирано преговорите да продължат в Кайро през следващите дни.

Вестник "Ал-Араби Ал-Джадид" отразява срещата на министрите на външните работи на Европейския съюз в Брюксел, в която се включиха и техните колеги от Израел, Палестина, Египет, Йордания, Саудитска Арабия и генералния секретар на Арабската лига. Очаква се през следващите месеци да започне подготовка за провеждане на международна мирна конференция, която да търси решение за създаване на две "две държави" на израелци и палестинци, отбелязва вестникът.

Арабския канал на телевизия i24NEWS цитира външния министър на Саудитска Арабия принц Фейсал бин Фархан, който призовава международната общност да направи повече, за да спре войната в Газа. Фархан казва още:

"Не трябва да допускаме напрежението в Близкия Изток да продължава да расте. Нашият приоритет е да намерим път за намаляване на ескалацията. Сигурността на Израел е свързана с сигурността на палестинците чрез създаване на своя държава."

Медията цитира и дубайския принц Хамдан, който изразява загрижеността на емирството относно напрежението в Червено море, като отбеляза, че военните удари в региона са свързани с войната в Газа.

В статия, публикувана във вестник "Ал-Араб", изследователят Алон Бен-Меир пише, че решението за две държави е единственият жизнеспособен вариант за прекратяване на израелско-палестинския конфликт. Според автора, конфликтът, който е причинил толкова много смърт и разрушения и от двете страни през последните 75 години, никога няма да изчезне, а ще продължи да ги преследва поколения наред, докато те не осъзнаят катастрофалната реалност.

Бен-Меир подчертава, че окончателното поражение, претърпяно от "Хамас" като политическа сила, дава историческа възможност за прекратяване на израелско-палестинския конфликт. За разлика от всеки друг период в миналото, решението за две държави сега отново е дневен ред и става център на всеки бъдещ израелско-палестински дискурс То е единствената опция и ще са необходими нови, смели и далновидни лидери и от двете страни, за да се възползват от тази възможност, допълва анализаторът.

Автор: Тухама Ал Джунди

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адриан Андреев влезе в основната схема на тенис турнира от сериите "Чалънджър" в Белгия
Адриан Андреев влезе в основната схема на тенис турнира от сериите "Чалънджър" в Белгия
Борислав Михайлов вече не е президент на БФС
Борислав Михайлов вече не е президент на БФС