НОВИНИ

Първи преговори за правителство - защита на енергийнобедните и изграждане на нови мощности

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
10:00, 23.11.2021
6746
Чете се за: 08:22 мин.
Политика
живо първи преговори правителство защита енергийнобедните изграждане мощности
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Започнаха преговорите за съставяне на редовен кабинет с мандата на "Продължаваме промяната". Те се провеждат в експертен формат.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Асен Василев откри дискусията между партиите в сферата на енергетиката. На срещата са поканени представители на БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България". Всяка една от партиите първоначално представи програмите и приоритетите си за развитие на енергетиката.

Проследете преговорите между ПП, ДБ, ИТН и БСП за съставяне на правителство по тема "Енергетика":

Основните приоритети, които са си поставили от ПП в сферата на енергетиката, са унищожаване на корупцията в тази сфера, изграждане на пълен микс от нови мощности, включително и нови технологии, превръщане на България в локален център за съхранение за енергия. От партията също така държат да се реализират приоритетно инвестиционни проекти на територията на комплекса "Марица изток", за да се запазят работните места в региона.

От ПП настояват също така да се гарантира диверсификацията на източници на природен газ у нас, както и закриването в бъдещето на Българския енергиен холдинг.

Точката, около която всички партии се обединиха, е, че трябва да се приеме нова енергийна стратегия на България. Различните партии предложиха и точки, които напълно съвпадат с предложенията на "Продължаваме промяната".

Приоритети на БСП за България

БСП предложи да бъдат взети мерки за компенсиране на домакинствата, ако се увеличат цените на тока от Нова година.

"Предлагаме токът до 200 квтч да бъде безплатен за най-бедните, също така да не се спира токът на такива домакинства до две неплатени сметки, както и да се допуска разсрочване на сметките целогодишно", каза Таско Ерменков от БСП.

От левицата предлагат и дългосрочни мерки за развитие на енергетиката. Водещо място заема развитието на АЕЦ "Козлодуй" чрез изграждане на заместващи мощности, както и изграждане на нови ядрени мощности. От БСП предлагат да има независима експертна оценка, която да определи къде и какви да бъдат те.

От Левицата също така настояват да бъде запазен комплексът "Марица изток" като енергиен, но не непременно - въглищен.

БСП настоява и за либерализация на пазара на тока като спешно бъдат определени енергийно зависимите потребители. Освен това бъдещото правителство да се откаже от изваждане на свободния пазар на битовите потребители, както и връщането на регулирания на социалните заведения - като болници, училища и други.

Подкрепа за ВЕИ производителите като се подкрепят преди всичко предприятията, които ще използват възобновяеми източници за задоволяване на собствените си нужди.

Разработване на дългосрочна програма за стимулиране на потреблението на природен газ. Както и превръщането на енергийната ефективност в национална задача.

"Мисля, че в следващото правителство в областта на енергетиката е нужно да се проведат разговори с представители на Европейския съюз за преразглеждане на условията на зелената сделка", обяви в обобщение Таско Ерменков от "БСП за България".

Приоритети на "Има такъв народ"

Приоритетите в сферата на енергетиката от страна на "Има такъв народ" представи Иван Хиновски. Базовите принципи, които от партията предлагат - бъдещето развитие да е резултат от стратегии - декарбонизация на българската икономика, стратегия за развитие на минните региони, стратегия за управление на ядрените отпадъци, стратегия за собствен добив на петрол и газ.

Предлагат и нови административни структури - зам.-председател на МС по климата, експертен енергиен съвет.

Също така поискаха отчет от Министерството на енергетиката по изпълнението по четирите основни стратегии.

От партията поискаха и спешни мерки - продължаване на изплащане на компенсации на бизнеса заради високите цени на тока.

"Досега задължение на обществото плащахме всички потребители - битови и бизнес, сега в момента скалата е обърната, този свръхплюс във фонда за енергийна сигурност се трупа и трябва да бъде създадена схема за преразпределение на средствата", обясни Хиновски.

Според "Има такъв народ" трябва да се направи и спешна проверка за държавните и общински институции, които купуват най-скъп ток от пазара на "Доставчик от последна инстанция".

От ИТН също така предлагат бъдещите възобновяеми енергийни източници да се изграждат без подкрепата на държавата и там, където е възможно тяхното присъединяване от страна на държавния Електроенергиен системен оператор (ЕСО). Това обаче трябва да стане и чрез премахване на административните пречки пред изграждането на екоцентрали.

От партията предлагат да бъде прекратен проектът за изграждане на втора ядрена централа край Белене и продължаване на проекта за изграждане на нови блокове на територията на АЕЦ "Козлодуй". От партията имат идея на мястото на площадката на АЕЦ "Белене" да бъде изграден завод за производство на зелен водород.

Промени в начина, по който се управляват държавните енергийни дружества като се обвържат договорите за управление с постигнатите резултати, обясни Хиновски. БЕХ и НЕК да разработят специални програми за намаляване на дълговата им тежест.

От партията на Слави Трифонов настояват да бъде променен и Закона за концесиите, така че България да получава по-справедливо възнаграждение за природните ресурси.

Към идеята на ПП да бъде закрит БЕХ се присъединяват и от ИТН. Първата крачка според партията е да бъдат извадени от структурата на холдинга операторите на мрежи - "Булгартрансгаз" и ЕСО.

Приоритети на "Демократична България"

От страна на "Демократична България" мерките представи Мартин Димитров.

"За съжаление българската енергетика е тежко затънала в корупция и ако това правителство не започне оттам, нищо няма да се случи", каза Мартин Димитров. Той даде пример с изгубената пътна карта за развитие на отношенията между България и "Газпром".

От партията представиха спешни и средносрочни мерки. Основно място заемаше компенсиране на енергийнобедните хора. Според ДБ трябва да има петгодишен план за компенсиране на енергийнобедните.

"Идеята е да има повече системност, да има краткосрочни и дългосрочни механизми", обясни Мартин Димитров.

Втората важна мярка, за която настояват от партията, е да има откритост на пазара на ток у нас.

"Бизнесът казва така - няма честни и открити процедури, нашата задача е да ги направим такива", казаха още от ДБ. От партията настояват за пълна ревизия на държавните предприятия включително на Българската независима енергийна борса и на Фонда за енергийна сигурност.

Демократична България поискаха и пълна прозрачност при проверки за злоупотреби на пазара от страна на Комисията за защита на конкуренцията в сферата на енергетиката. От партията се усъмниха, че досегашните разследвания умишлено не са стигали до край.

Днес ще бъдат обсъдени още секторите икономика, транспорт и правосъдие.

ВСИЧКО ЗА ПРЕГОВОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Автобус се запали на АМ "Струма", десетки загинаха (Снимки)
Автобус се запали на АМ "Струма", десетки загинаха (Снимки)
Владо Перев: В РСМ за момента има "информационен мрак" за катастрофата на АМ "Струма"
Владо Перев: В РСМ за момента има "информационен мрак" за катастрофата на АМ "Струма"