НОВИНИ

Президентът обяви състава на новия служебен кабинет (ВИДЕО)

bnt avatar logo
от БНТ
08:30, 16.09.2021 (обновена)
8224
Чете се за: 07:22 мин.
У нас
Слушай новината

Можем да погледнем с удовлетворение през месеците, през които носихме отговорност. Правителството разкри тежкото наследство, осветли и пресече множество корупционни схеми, прекрати рекета върху бизнеса, упражняван от предишното управление, усъвършенства се Планът за възстановяване и устойчивост, организира се присъственото обучение в училище. Това каза президентът Румен Радев по време на представянето на служебния кабинет в сградата на "Дондуков" 2.

По думите му този успешен пример е капитал за политическото бъдеще на родината.

"С дейността си върнахте част от доверието на българите в институциите. Разграждането на олигархичната схема ще изисква много усилия и време, ще ви организират протести, стачки и компромати, ще ви товарят с греховете на старата власт. Върху вас ще се изсипят последствията от десетилетия на застой, компрометираната още от началото ваксинация", допълни Румен Радев.

Той подчерта, че политическата класа не е възприела модела на служебното правителство.

"Служебното правителство проведе честни избори, намали купения вот. Правителството разкри олигархичния модел на управление, беззаконието в големите инфраструктурни проекти, противопостави се на модела на завладяната държава. Постигнат беше рекорден икономически ръст – на приходите и историческа ниска безработица. Правителството актуализира бюджета, активизира социалната политика към най-уязвимите. Актуализирахме пенсиите", заяви държавният глава.

"Защитихме последните девствени плажове по нашето Черноморие. Спряхме вноса и изгарянето на вредни отпадъци. Служебното правителство овладя кризата в енергетиката. Овладя хаоса в кризата с COVID-19", каза Румен Радев.

Кои са новите лица във втория служебен кабинет на Радев

Ето пълния състав на служебното правителство:

Стефан Янев - служебен министър-председател на Република България;

Гълъб Донев - служебен заместник министър-председател по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика;

Бойко Рашков - служебен заместник министър-председател по обществен ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи;

Атанас Пеканов - служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства;

Валери Белчев - за служебен финансов министър. Той е възпитаник на Харвард и бивш шеф на Фонда на фондовете;

Георги Панайотов - служебен министър на отбраната;

Стойчо Кацаров - служебен министър на здравеопазването;

Виолета Комитова - служебен министър на регионалното развитие и благоустройството;

Николай Денков - служебен министър на образованието и науката;

Светлан Стоев - служебен министър на външните работи;

Янаки Стоилов - служебен министър на правосъдието;

Велислав Минеков - служебен министър на културата;

Асен Личев - служебен министър на околната среда и водите;

Христо Бозуков - служебен министър на земеделието, храните и горите;

Христо Алексиев - за служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. От 27 януари до 4 май 2017 година той е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в служебния кабинет на Огнян Герджиков;

Даниела Везиева - за министър на икономиката. Тя е заемала пост заместник-министър на икономиката във втория кабинет на Бойко Борисов (2014-2016 година), като част от бившата коалиция "Реформаторски блок";

Андрей Живков - служебен министър на енергетиката;

Стела Балтова - служебен министър на туризма;

Андрей Кузманов - служебен министър на младежта и спорта.

След представянето министрите в новия служебен кабинет положиха клетва.

Президентът Румен Радев представи структурата, състава и приоритетите на новото служебно правителство на официална церемония в президентството. Така за първи път в най-новата история на България служебен кабинет предаде властта на друг служебен кабинет.

Основната задача пред новото правителство ще бъде да организира и осигури безпроблемното протичане на вота на 14 ноември, когато ще се проведат избори 2 в 1: Президентски и предсрочни парламентарни.

Ето какво каза и служебният премиер Стефан Янев:

"Позволете ми най-напред да благодаря на президента за доверието и оценката на свършеното до момента от служебния кабинет. Доверие, което, от името на новоназначения служебен кабинет, обещавам да бъде оправдано по най-добрия начин".

Янев благодари на служебните министри, с които е работил досега за добре свършената работа. По думите му новият служебен кабинет ще се фокусира най-малко в две направления, като основното е организацията на честни и прозрачни избори, които за пореден път тази година ще бъдат организирани.

"Тук е моментът да подчертаем, че изборите са фундамент на демокрацията и аз се надявам българските избиратели да бъдат достатъчно мобилизирани и мотивирани за участие в предстоящите избори, така че да имаме ефективна и градивна конфигурация на политическото представителство в бъдещия парламент", коментира Янев.

Той е категоричен, че държавата не може да си позволи да функционира в перманентна политическа криза.

"Нуждаем се от правителство, подкрепено от стабилно парламентарно представителство, което да прави промени и да предлага смислени политически идеи и визии, които, разбира се, да бъдат подкрепени с необходимите законодателни инициативи. Защото българските граждани заслужават това, защото България се нуждае от устойчива перспектива", заяви служебният премиер.

Стефан Янев подчерта, че предстоящите месеци няма да бъдат леки.

"Ще е необходимо да се полагат още повече усилия, така че проблемите на гражданите да бъдат решени по най-добрия начин и да се управляват ефективно наличните вече кризи, както и да се предотвратяват тенденциите за поява на нови такива", каза той.

"Уверен съм, че служебният кабинет ще се справи с тези тежки предизвикателства и ще положи всички усилия интересите на българските граждани да бъдат защитени", заключи служебният министър-председател.

ПОДРОБНОСТИ ЗА НОВИЯ КАБИНЕТ ЧЕТЕТЕ ТУК

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пламен Димитров: Новият служебен кабинет трябва да залага политики
Пламен Димитров: Новият служебен кабинет трябва да залага политики
Скандалът се разраства, Симон Байлс се разплака, обвинявайки ФБР за Лари Насър
Скандалът се разраства, Симон Байлс се разплака, обвинявайки ФБР за Лари Насър