Защо два русенски квартала нямат канализация?

от БНТ
07:28, 16.09.2021
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Русенските квартали "Средна кула" и "Долапите" са без канализация откакто съществуват.

Местните жители са принудени да копаят септични ями в дворовете си и да плащат на специализирани фирми за почистването им.

"Много е трудно, защото вече животът се промени - с автоматични перални, вътрешни тоалетна и баня и в края на краищата водата не се поема много добре, защото земята не е подходяща за тази цел. Налага да копаем ями, да ги запълваме с камъни, да бетонираме отгоре, на един метър дълбочина да пълним с пръст и съответно да направим двора си приятен за живеене. Не могат да се сложат никакви дръвчета", разказва собственик на къща.

Директор на местна детска градина разказва, че сградата също е на септична яма, което не е екологично. Тяхната яма се намира в чужд двор, който използват с разрешение на собственика.

През последните 20 години е имало изготвени няколко проекта за изграждането на канализация, но по различни причини те са пропадали.

"След 2-годишна подготвителна дейност, състояща се в прединвестиционни проучвания, завършени с идеен проект и обявяване на обществени поръчки за избор на изпълнител, вече реално строителните дейности в двата квартала вървят. До момента са изградени 7 км канализация, 3 км водопровод от общо 45 км. Отпадните води на двата квартала ще бъдат отведени в градската пречиствателна станция на Русе", заяви директорът на ВиК-Русе инж. Сава Савов.

Той допълни, че в града предстоят допълнителни дейности, свързани с подновяване на водопроводната мрежа. Инж. Савов каза, че крайният срок за завършване на канализацията на кварталите "Средна кула" и "Долапите" е юни 2023 г.

Вижте повече в прякото включване на Теодор Стамболиев.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Провежда се акция за кръводаряване за 17-годишния Октай, пострадал при катастрофата в Айтос
Провежда се акция за кръводаряване за 17-годишния Октай, пострадал при катастрофата в Айтос
След зрителски сигнал: Кой е виновен за унищожаването на пясъчни дюни в "Албена"?
След зрителски сигнал: Кой е виновен за унищожаването на пясъчни дюни в "Албена"?