НОВИНИ

Кои са новите лица в служебния кабинет?

новите лица втория служебен кабинет радев
bnt avatar logo
от БНТ
10:50, 16.09.2021
Чете се за: 05:20 мин.
У нас

Трима нови министри поемат постовете в Министерството на икономиката, Министерството на финансите и Министерството на транспорта. Останалият състав в този служебен кабинет на президента Румен Радев остава непроменен. Министър-председател отново ще бъде Стефан Янев.

Президентът обяви състава на новия служебен кабинет

ПОДРОБНОСТИ ЗА НОВИЯ КАБИНЕТ ЧЕТЕТЕ ТУК

Кои са новите лица?

Даниела Везиева ще бъде министър на икономиката в новото служебно правителство.

Даниела Везиева е родена в Русе. Завършва образователна степен магистър по финанси и кредит в Стопанската академия "Д.А.Ценов" - Свищов, с допълнителна квалификация "Контрол в публичния сектор". Доктор е по икономика на НВУ "Васил Левски" - Велико Търново.

Притежава опит в сферата на публичните финанси и администрацията. Работи по проекти, свързани с децентрализацията и въвеждането на нови модели на управление от 2003 г.

От 2007 г. до 2014 г. представлява България в Бюджетния комитет на Европейски училища.

Работила е като началник на отдел "Административно, правно, финансово, стопанско и информационно обслужване" в Регионалния инспекторат по образованието в Русе.

От ноември 2014 г. до февруари 2017 г. е заместник-министър на икономиката.

От май 2018 г. до март 2019 г. е съветник в кабинета на председателя на Комисията за финансов надзор.

Даниела Везиева е заемала мениджърски и ръководни длъжности в областта на банковата и консултантската дейност.

От 18 май 2021 г. досега е съветник към министъра на икономиката.

Владее английски и руски език.

Даниела Везиева: Политиката на служебния кабинет ще продължи в посока на промяната

Валери Белчев заема поста министър на финансите в назначеното служебно правителство.

Валери Белчев е възпитаник на "Харвард", откъдето има магистърска степен по публична администрация. Той е и магистър по финансови и банкови техники от Университета Париж-2 Пантеон-Асас (Paris 2 Pantheon-Assas), както и доктор на икономическите науки в УНСС с фокус върху банковите регулации.

В началото на кариерата си придобива експертиза в редица водещи търговски банки, включително "Ейч Ес Би Си" (CCF HSBC), "Креди Агрикол Индосюез" (Credit Agricole Indosuez), "Фортис Банк" (Fortis Bank) и "Сосиете Женерал" (Societe Generale). През 2007 г. се фокусира върху инвестиционния бизнес, установява стратегическо партньорство с "Ротшилд и Сие" (Rothschild & Cie) и действа в качеството на изключителен партньор за България до 2013 г.

През 2015 г. има ключова роля в създаването на държавното дружество от системата на Министерството на финансите, "Фонд мениджър на финансови инструменти в България" ЕАД, в качеството си на изпълнителен директор и председател на управителния съвет.

Христо Алексиев ще бъде министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Христо Алексиев e икономист и експерт в транспортния сектор. Магистър по икономика от УНСС и бакалавър по политология от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

Притежава редица квалификации и сертификати от "Импириъл Колидж Лондон", Бизнес училището на Оксфордския университет и други международни образователни институции.

Между позициите, които Христо Алексиев е заемал, са експерт към кабинета на министъра на транспорта, икономически експерт и консултант по проекта за изграждане на Интермодален контейнерен терминал в Пловдив, член на Съвета на директорите на Зона за обществен достъп в "Пристанище Бургас" ЕАД; член на Управляващия комитет на "Европейски приоритетен проект 22" в Брюксел, член на Управителния съвет на Международната организация "Европейски товарен железопътен коридор 7" в Будапеща; председател на Съвета на директорите на "Пристанище Бургас" ЕАД и председател на Управителния съвет и заместник генерален директор на Националната компания "Железопътна инфраструктура".

Христо Алексиев е ръководил успешната реализация на едни от най-големите инфраструктурни проекти в транспортния сектор. В това число, и на един от малкото проекти в държавата, реализирани по уникален модел, включващ едновременно европейско съфинансиране и механизмите на публично-частното партньорство - Интермодален терминал- Пловдив.

Бил е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в служебното правителство на Огнян Герджиков. В това си качество прекратява първата процедура за концесиониране на Летище "София" поради факта, че тя е икономически неизгодна за държавата.

Владее английски език.

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефан Янев: Започваме подготовката на изборите
Стефан Янев: Започваме подготовката на изборите
Асен Василев: 4 месеца по-късно оставяме хазната в по-добро състояние
Асен Василев: 4 месеца по-късно оставяме хазната в по-добро състояние