НОВИНИ

Националите по баскетбол ще научат на 25 април съперниците си в третия кръг на предквалификациите за Евробаскет 2025

Борил Гочев
от Борил Гочев
19:42, 20.04.2023
Чете се за: 02:22 мин.
Спорт
Български национален отбор по баскетбол за мъже
Снимка: Българска федерация по баскетбол
Слушай новината

Българският национален отбор по баскетбол за мъже ще научи своите съперници в третият последен кръг на предварителните квалификации за Евробаскет 2025 на 25 април (вторник), за когато бе насрочен жребият, обявиха от ФИБА.

Церемонията следващия вторник ше бъде с начален час 15.00 българско време и ще бъде предавана на живо в официалния YouTube канал на ФИБА

"Лъвовете" попаднаха в първа урна заедно с отборите на Хърватия, Румъния и Швейцария, а сред възможните съперници на момчетата на Росен Барчовски от втора и трета урна са Дания, Словакия, Австрия и Люксембург, Косово, Норвегия, Ирландия и Албания.

Общо 12 отбора ще се включат в третия етап на предварителните квалификации за Евробаскет 2025, който ще се проведе в периода 19 юли - 5 август тази година. Те ще бъдат разпределени в четири групи по три тима, от които само победителите ще заслужат място в същинските пресявки за европейското първенство по баскетбол след две години.

Тъй като България и Хърватия също ще участват в предолимпийските квалификационни турнири на ФИБА през август тази година, тези два национални отбора и другите отбори в съответната урна ще получат предварително съответните състезателни номера. Това е с цел да няма мач в последния игрови ден, което ще позволи повече почивка между състезанията.

Основните квалификации за Евробаскет 2025 пък ще включват общо 32 тима, от които 20 ще спечелят квоти за шампионата в Кипър, Финландия, Латвия и Полша. Четирите страни домакини също ще вземат участие в тези пресявки, въпреки че имат гарантирано място на първенството.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Светлина в небето с неясен произход стресна жителите на Киев
Светлина в небето с неясен произход стресна жителите на Киев
Великобритания конфискува един тон кокаин, открит в Ламанша
Великобритания конфискува един тон кокаин, открит в Ламанша