НОВИНИ

Националният център по плувни спортове в Пекин - от рекордите на Фелпс до турнира по кърлинг

националният център плувни спортове пекин рекордите майкъл фелпс олимпийския турнир кърлинг
bnt avatar logo
от БНТ
22:18, 11.02.2022
Чете се за: 02:15 мин.
Спорт
Слушай новината

Китайската столица Пекин се превърна в първия град, който е домакинствал и на Летни, и на Зимни олимпийски игри, а и в двата форума централна роля има "Националният център по водни спортове".

През 2008 година тази сграда са превърна в едно от най-паметните и най-горещите места по време на Игрите, но 14 години по-късно мястото е доста по-мразовито и студено, защото е в ролята на домакин на олимпийския турнир по кърлинг.

Във "Водния куб", както става известно съоръжението през 2008 година, олимпийската история придобива една от значимите си страници.

Тук, в плувните спортове са подобрени общо 25 световни рекорда и макар повечето от тях да са постигнати със специални плувни костюми, постиженията на плувците се превръщат в една от емблемите на Пекин 2008.

В "Националния център по водни спортове" легендарният Майкъл Фелпс чупи два световни рекорда и печели умопомрачителните осем златни медала в рамките на един олимпийски турнир. По този начин той подобрява предишното върхово постижение на Марк Шпиц, който има седем златни отличия от Мюнхен 1972. Осемте титли на Фелпс от Пекин са само част от общо 23-те му златни медала от най-големия спортен форум.

А сега, след дълъг процес на трансформация "Водният куб" вече е "Леденият куб" в унисон с температурите и със Зимните олимпийски игри.

Кърлингът може и да не е толкова атрактивен като плуването, но "Кубът" отново е готов и продължава да бъде на разположение за големи постижения, този път на леда.

Автор: Калин Гугов, специален пратеник на БНТ в Пекин

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наркоакция и арести в столичния квартал "Света Троица"
Наркоакция и арести в столичния квартал "Света Троица"
Фабриката за ски и музея на ските и ски спорта разказват историята на Чепеларе
Фабриката за ски и музея на ските и ски спорта разказват историята на Чепеларе