НОВИНИ

Националният съвет на БСП решава дали и с кои партии да се водят разговори за съставяне на кабинет

Вера Александрова
от Вера Александрова
15:14, 18.01.2023
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
младежкото обединение бсп софия против хартиеното гласуване
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Националният съвет на БСП решава каква ще е позицията на партията за третия и последен проучвателен мандат за излъчване на правителство в рамките на 48-ото Народно събрание.

В понеделник лидерът на партията Корнелия Нинова получи мандата и сега левицата трябва да реши дали да предложи кандидат за премиер и да направи опит да излъчи правителство или да върне мандата неизпълнен.

Преди заседанието членове на Националния съвет изразиха различни позиции по казуса:

"Решение за среща с всички председатели на парламентарно представените партии, за да е ясно от самото начало има ли шанс или няма шанс. Няма смисъл да се бави, ако няма шанс да се направи. Нека да видим реално един разговор между всичките председатели на партии какво ще излезе. Всички твърдят, че е разумно да има правителство и трябва да има редовно правителство. След това, като се стигне до конкретни разговори, някак си не могат да намерят решение", коментира Иван Таков, председател на Столичната организация на БСП, член на НС на БСП.

"Всички разбираме, че този мандат не е за съставяне на правителство. Този мандат е за чисто вътрешнопартийна употреба, с който госпожа Нинова трябва да стабилизира разклатените си позиции преди Конгреса. Нинова пак иска мандата, за да направи пак правителство, което правителство пак няма да изнася оръжие за Украйна", посочи Кирил Добрев, член на Националния съвет на БСП.

"Трябва да бъдат положени усилия, без значение, че шансовете да се увенчаят с успех, не е голям. Въпросът е какво правим с държавата и това е въпрос не само към БСП, която в миналото беше национално отговорна, а сега не е така. Въпросът е към всички политически сили, които искат да управляват тази държава. Очаквам от този пленум да чуя името на министър-председателя, защото, ако имаш готовност и желание - това е първото нещо. Аз лично ще държа за експертно правителство, с което се разминавам с позицията на ръководството, което държи на чисто политически фигури. Но дори да са чисто политически фигури, те трябва да са експерти. Не говоря само за БСП, говоря за всички партии, които биха се съгласили да участват в такова начинание. За съжаление, шансовете не са големи. Очаквам, че март или април ще сме на извънредни парламентарни избори", каза Калоян Паргов - член на Националния съвет на БСП.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев (Враца) победи Монтана в контрола
Ботев (Враца) победи Монтана в контрола
Признаха три световни рекорда
Признаха три световни рекорда