НОВИНИ

Над 100 убити при израелска атака срещу училище в Газа

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
17:36, 10.08.2024 (обновена)
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Слушай новината

Над 100 души вероятно са загинали при израелска атака в Ивицата Газа, съобщават здравните власти в анклава. Досега от болницата в град Газа потвърдиха смъртта на 70 души. Мишена на нападението е било училище, в което според израелските военни се е намирал команден център на Хамас. Палестинците, обаче, твърдят, че атакуваното училище е убежище на разселени от други района на Ивицата Газа.

Три ракети поразили училището в град Газа. Атаката била извършена преди изгрев. Очевидци твърдят, че нападението станало по време на сутрешната молитва.

"Нямаше предупреждение. Всички, които бяха в джамията бяха убити."

От здравното министерство в Газа твърдят, че по време на атаката в сградата имало около 4 хиляди души. Всички, които били в джамията загинали.

"Спасителните екипи не могат да възстановят цяло тяло от човешките останки. Напомня ни за първите дни от войната в Газа", заяви Махмуд Басал, говорител на гражданската защита в Ивицата Газа.

Според Израел броят на загиналите е завишен. Израелските военни твърдят, че при атаката са убили 20 членове на Хамас. Те обвиниха групировката, че използва училища за военни цели, а цивилни хора превръща в жив щит. Нападението стана часове след като Тел Авив се съгласи за подновяване на преговорите. Очакваше се отговорът на Хамас. След днешната атака, палестинската групировка заяви, че нападението ще доведе до нова ескалация на кризата.

Египет обвини Израел в "липсата на политическа воля да спре войната в Газа".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адел съобщи, че е сгодена
Адел съобщи, че е сгодена
Божидар Андреев пред БНТ: Решението ми за отказване не е окончателно (ВИДЕО)
Божидар Андреев пред БНТ: Решението ми за отказване не е окончателно (ВИДЕО)