НОВИНИ

Над 20 нови бездомни кучета са пуснати в центъра на Благоевград само за седмица

bnt avatar logo
от БНТ
10:49, 14.08.2022
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Над 20 нови бездомни кучета са пуснати в центъра на Благоевград само за седмица. Всички те са агресивни, без ушни марки, и са транспортирани от други населени места, според местните власти.

Има ли решение на проблема - вижте във видеото на Станислава Христова и Любен Панков.

От години глутници от бездомни кучета плашат жителите и гостите на Благоевград. Четириногите, които стават особено агресивни през нощта, все по-често нападат хора и през деня, твърдят благоевградчани.

"В последната една седмица инспектори правят обход сутрин от 8 до 24 часа вечерта и е установено наличието на нови големи кучета, охранени кучета, без марка, без чипиране, да се разхождат в централна градска част и са агресивни към гражданите на Благоевград, както към възрастни, така и към децата.", потвърждава и Димо Киров, ръководител на звено „Инспекторат" в община Благоевград.

От общината са започнали акция по залавянето на агресивните кучета.

"Кучетата ще бъдат заловени, съответно обработени, по съответните процедури - кастрирани и обеззаразитени и ако не се явят осиновители за тях, трябва да бъдат върнати обратно на място", казва Владислава Асенова, директор на общинския приют.

Според сега действащите разпоредби, за да останат по-дълго в приюта, за кучетата трябва да бъде доказано, че са агресивни.

"За да се докаже агресивността на едно куче, трябва да има съответния документ. Ако има ухапване, съответният човек си изважда медицинско, представя ни го с жалбата и кучето остава в приюта до намиране на осиновител", обяснява Владислава Асенова, директор на общинския приют.

Проблемът с бездомните кучета у нас е държавен, твърдят експерти и призовават властите да създадат задълбочена национална стратегия за осиновяване на четириногите, криминализация на "кучешкия туризъм" и солени глоби за всеки, който изхвърли куче на улицата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради енергийните ограничения: Културните символи на Валенсия потъват в мрак през нощта
Заради енергийните ограничения: Културните символи на Валенсия потъват в мрак през нощта
Прокуратурата: По реда на НПК към момента няма задържан за убийството на Удо Ланге
Прокуратурата: По реда на НПК към момента няма задържан за убийството на Удо Ланге