НОВИНИ

Над 20 трактора и тежка земеделска техника затвориха пътен възел „Петолъчката“

стара загора протести
bnt avatar logo
от БНТ
11:40, 06.02.2024
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Над 20 трактора и тежка земеделска техника затвориха пътен възел „Петолъчката“ точно в 10.00 часа в знак на протест срещу правителствените решения за подпомагане в сектора. Затворени са Ямболската детелина и подстъпа към автомагистрала „Тракия“ в района Кабиле.

Те ще останат затворени до 12.00 на обяд. Протестиращите са членове на Националната асоциация на зърнопроизводители, основно от Сливенско. Към тях се присъединиха земеделци от Браншовата камара „Плодове и зеленчуци“ и Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

"Искрата, която запали беше предложението към зърнопроизводителите от г-н Денков, което въобще е неприемливо, и невъзможно и няма как да се случи това. Не защото няма фирми, които са в затруднено положение, напротив, но няма как да кажеш, че фирми които са в несъстоятелност едва ли не те ще получат някакво финансиране или някаква помощ, което е смешно, първото което е. Това е обидно въобще", заяви Георги Радев – заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

"Ние сме тук не само за пари, както се опитва да го изкара министър председателя, ние сме тук заради цялостната политика, която се провежда. Политика по отношение на пазарите, политика по отношение на Зелената сделка, политика по отношение на напояването, политика по отношение на работната ръка, с която имаме голям проблем в сектора „Плодове и зеленчуци“. Това беше ни обещано с години да бъде променено. От години чакаме закона за браншовите организации, но това нещо все не се случва. Ние сме тук, или ще се промени или ще започне да се работи, или няма да се залъгваме и да симулираме, че правим нещо. Ние сме тук за промяна", посочи Коста Петров браншова камара „Плодове и зеленчуци“.

"Днешния протест както казахме той изисква финансови средства и най-скорошно изплащане на тях към секторите – всички сектори – зърно, плодове, зеленчуци, животновъдство и спешно започване на промените на законите, които сме набелязали, подкрепени с подписите на политическите партии", отбеляза Янка Попова, Национална овцевъдна и козевъдна асоциация.

Автор: Десислава Петкова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж беше убит за 42 лева в Русенско
Мъж беше убит за 42 лева в Русенско
Джаро и Куката се завръщат в шести сезон на "Под прикритие"
Джаро и Куката се завръщат в шести сезон на "Под прикритие"