НОВИНИ

Над 200 000 са жертвите на COVID-19 по света

bnt avatar logo
от БНТ
12:25, 26.04.2020
Чете се за: 01:15 мин.
По света

Жертвите на коронавируса вече са над 200 хиляди. Италия едва ли ще отвори границите си за туристи до края на годината.

Италианският министър на културата и туризма Дарио Франческини, заяви в интервю за местен вестник, че страната едва ли ще отвори границите си за туристи до края на тази година. През май се очаква да бъдат отворени археологическите забележителности и музеите. Според Франческини, граничният контрол ще зависи от епидемиологичната обстановка във всяка отделна държава. Европейските страни продължават да обявяват планове за поетапно отслабване на строгите карантинни мерки. Във вторник това ще направи френският премиер Едуар Филип.

В стратегията са описани 17 приоритета, като извеждането от своеобразната блокада ще започне на 11 май. Испанците да могат да тренират на открито от втори май - това ще предложи на парламента премиерът Педро Санчес.

Педро Санчес, министър-председател на Испания: Искам да обява, че ако развитието на пандемията продължава в положителна посока - както до сега, от втори май ще бъдат разрешени индивидуалните тренировки и разходките с членове на семейството. Разбира се, при строго спазване на предписанията на здравните власти.


А от утре испанските деца под 14 години ще могат да излизат на разходка за час, но ще могат да се отдалечават максимум на един км от домовете си. Парковете и градините в Испания ще останат затворени. Отвъд Океана - най-много заразени с COVID 19 - повече от 938 хиляди, има в САЩ.

Като почти една трета от тях - близо 54 хиляди, са в щата Ню Йорк. Пикът там вече е преминат, но ситуацията остава сложна. Губернаторът Андрю Куомо обяви, че тестове ще могат да се правят и в аптеките. 5 000 от тях вече имат разрешение. А целта е е да се стиига до 40 хиляди проби на ден.

Андрю Куомо, губернатор на Ню Йорк: Продължаваме да разширяваме възможностите за тестване, има все повече лаборатории и специални места за вземане на проби. Надявам се, един ден да стигнем до там, че всеки който пожелае да може да бъде тестван.

Много щати вече премахнаха част от рестрикции, а на много места - като по плажовете на Калифорния, хората ги нарушиха сами.

Ника Гаврилович: Никой не препоръчва да се живее в страх. Мисля, че човек трябва да продължи да тренира, да бъде навън, да се радва на плажа, но да се опитва да не е много близо до други хора.

Белият дом отрече слуховете за евентуална смяна на министъра на здравеопазването.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Международна компания ще предложи какво да има на мястото на разрушената ИПК "Родина"
Международна компания ще предложи какво да има на мястото на разрушената ИПК "Родина"
Миграция към селата от община "Родопи" по време на извънредното положение
Миграция към селата от община "Родопи" по време на извънредното положение