НОВИНИ

От утре отварят парковете в София

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
11:12, 26.04.2020 (обновена)
6017
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

От утре парковете в София ще бъдат отворени. След проведено днес учение каква организация да бъде създадена за това, премиерът Бойко Борисов и столичният кмет Йорданка Фандъкова заявиха, че ще предложат промяна на заповедта на здравния министър Кирил Ананиев, така че родителите с малки деца да могат да се разхождат в парковете. Извънредното положение обаче едва ли ще отпадне преди 13-ти май, коментира премиерът.

От утре 8 големи парка в София ще бъдат отворени от 9:30 до 18:30 за семейства с деца до 12 години. Ако семейството има и по-големи деца, те също ще могат да се разхождат заедно. Ще се раздават брошури с описание на алеите, по които ще може да се минава.

Разхождането ще става еднопосочно, за да не се срещат и сблъскват хората помежду си. Площадките за спорт и за игра на децата остават затворени. Няма да може да се сяда и на пейки. Бременни жени също ще могат да се разхождат в този времеви интервал.

И спортисти, и хора с кучета ще могат да идват в парка.

В парковете ще има доброволци, които ще следят да се спазва реда.

Днес се проведе тренировка на маршрутите, по които ще преминава хората. На инспекция дойде премиерът Борисов.

Йорданка Фандъкова: Забранява се повече от двама възрастни, тук ясно сме обозначили това. Забранява се ползването на детските площадки,детските съоръжения и пейките. каква е целта? Целта е не хората да не сядат, а да не се докосват повърхности. тези правила сме ги формулирали на базата на всички правила, които съществуват в европейските градове и които могат да се адаптират за нас. това е много важно да не се събират на групи за групови спортове деца и възрастни, да не се пие алкохол, абсолютно се забранява пиенето на алкохол в парковете .

Бойко Борисов: Ако се спазва дисциплината, няма да претоварим болниците, надявам се. Ако не се спазват, ще бъдат спрени както пазарите, за един ден ги спряхме. Така че, моля гражданското общество за дисциплина, ред, за да не се налага. Освен това, ако видим, дали работи тази мярка, възложил съм за планините около градовете също да се подготви подобна, с подобни схеми, ред и така накатък. С една дума, като имаме претенциите, че сме гражданско общество, дисциплинирано, мислещо, всеки за всеки и за собственото здраве за другите, ето прекрасен момент да го покажем и да го докажем.

И още информация от днес:

- Тръгват отново инвитро процедурите.

- До 10 май премиерът иска да има яснота за изпитите на учениците след 7. и 12. клас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Домовете за възрастни хора на прицела на COVID-19
Домовете за възрастни хора на прицела на COVID-19
В Литва отпадат някои от ограниченията, наложени заради коронавируса
В Литва отпадат някои от ограниченията, наложени заради коронавируса