НОВИНИ

Над 2000 военнослужещи ще участват в мащабно учение на полигона в село Корен

000 военнослужещи участват мащабно учение полигона село корен
bnt avatar logo
от БНТ
08:14, 03.10.2020
Чете се за: 00:58 мин.
Сигурност и правосъдие

Най-елитното формирование на Сухопътните войски - 61-ва Стрямска бригада в Карлово - предстои да участва в мащабно учение, в което ще се включат над 2000 военнослужещи. Учението ще се осъществи на полигона в село Корен край Хасково.

Част от обучението на военнослужещите се провежда в ново съоръжение, което се състои от 10 елемента. То е изцяло съобразено с новите изисквания, за да развива както физическите, така и моралните им качества като издръжливост, бързина, ловкост и себеотрицание

"Винаги е било трудно, защото нашата професия не е лека, ние работим с хора и постоянно има динамика, в занятия, има физическа подготовка, бойна подготовка и всичко се извършва на много високо ниво", каза лейтенант Димо Костов.

"Армията е олицетворение на държавата. Ако професията, която изпълняваш, ти е хоби - ти си щастливец, не мога да кажа, че ми е хоби, но наистина е нещо, което ми доставя все още удоволствие. Мащабното учение, което предстои, е едно от най-големите предизвикателства за командира и целия състав на бригадата", каза старшина Иван Господинов.

"Възстановяваме качества като управление, маньовър със сили и средства на формирование от такъв мащаб като бригада с една цел - защита на страната", каза бриг. генерал Деян Дешков - командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

При последния подбор за бригадата в Карлово за обявените места са се явили три пъти повече кандидати. Въпреки това недостигът на кадри в Българската армия остава.

"За професията военнослужещ има недостиг на кадри, различните професии е различно, но за нас резултатът е, че имаме плюсова положителна тенденция", каза бриг. генерал Деян Дешков.

До края на годината предстои да бъде открит новия щаб на бригадата, изграден и оборудван съобразно най-съвременните изисквания за командване и управление на НАТО.

Автор: Станислава Христозова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
108 милиона туристически пътувания в Китай за ден
108 милиона туристически пътувания в Китай за ден
Каракачанов отива на едноседмично посещение в САЩ
Каракачанов отива на едноседмично посещение в САЩ