НОВИНИ

Над 303 млн. kWh са пренесени по връзката в Гърция в първите дни на експлоатация на съоръжението

приключиха успешно първите технически дейности свързани запълването газопровода igb
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
15:40, 11.10.2022
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Над 303 000 000 kWh са пренесени по интерконектора Гърция - България в първите дни на търговска експлоатация на съоръжението, съобщават от фирмата оператор на газопровода. Количествата се равняват на повече от 303 GWh, считано от 1 октомври до 9 октомври включително.

Преносният оператор ICGB ще предложи месечен входен и изходен капацитет за ноември на 17.10.2022 г. Търговете ще се проведат на две водещи европейските платформи - PRISMA и RBP.

182-километровият газопровод свързва газопреносните мрежи на Гърция и България в точките Комотини и Стара Загора и представлява пряка връзка на България с Трансадриатическия газоповод.

От 7.00 ч. на 1 октомври от TAP по IGB постъпват пълните обеми азерски газ по договора на българската страна с Азербайджан.

„Количествата природен газ, доставяни ежедневно от ICGB по интерконектора, осигуряват на България и по-широкия регион нов надежден източник на газ, като това ни помага да гарантираме сигурността и диверсификацията на доставките в един труден период както за отделните държави в Европа, така и за бизнеса и индивидуалните потребители“, заявиха изпълнителните директори на ICGB Теодора Георгиева и Георгиос Сатлас.

По думите им ежедневните заявки за пренос по газопровода се изпълняват по график и експлоатацията не е срещнала никакви технически проблеми в първите дни на работа на съоръжението.

Интерконекторът с Гърция е с общ капацитет от 3 млрд. куб. м годишно, като повече от половината вече е резервиран по дългосрочни договори с продължителност до 25 г. Свободният капацитет се предлага при пълна прозрачност на две от най-големите европейски платформи.

При пълна натовареност газопроводът може да обезпечи почти цялото зимно потребление на България.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лазаров, Донски и Донев се класираха за втория кръг на турнира от ITF в Созопол
Лазаров, Донски и Донев се класираха за втория кръг на турнира от ITF в Созопол
От министерството на е-управление отговориха на искането за проверка на машините за гласуване
От министерството на е-управление отговориха на искането за проверка на машините за гласуване