НОВИНИ

Над 35 000 са бездомните кучета у нас, преброени през 2022 г.

000 бездомните кучета нас преброени 2022
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
16:06, 11.05.2023
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

Преброените безстопанствени кучета на територията на страната за миналата година са 35 020 броя, сочат данните от Интеграционната система на Българската агенция по безопасност по храните - ВетИС за домашни и безстопанствени кучета в България, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Министрите приеха днес Отчет за изпълнение на Националната програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на Република България за периода януари-декември 2022 г.

Броят на въведените във ВетИС данни за домашни и безстопанствени кучета в България се е увеличил през изминалата година. Това е показателно за засиления контрол на инспекторите от всички областни дирекции по безопасност на храните, се посочва в приетия документ.

В изпълнение на общинските програми за овладяване на популацията за миналата година са заловени 20046 животни, от които 4653 са осиновени. Процентът на осиновените кучета е най-висок в областите София-град, Перник, София област, Бургас, Велико Търново. Домашни любимци с цел осиновяване са транспортирани най-често за Германия, Англия и Нидерландия.

За същия период кастрираните, обработени и върнати по местата на залавяне животни са 13183 броя, което е значително намаление с 16,7% в сравнение с 2021 г. и спад от 2,9% спрямо 2020 г.

Изоставянето на домашните любимци от техните стопани все още е често срещана практика, което е и причина за динамиката в популацията на безстопанствените кучета в страната, пише в отчета, цитиран от пресслужбата на кабинета.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дейвид Хъдълстоун пропуска Световната купа по спортна гимнастика във Варна заради контузия
Дейвид Хъдълстоун пропуска Световната купа по спортна гимнастика във Варна заради контузия
Пирин Благоевград получи лиценз за новия футболен сезон у нас
Пирин Благоевград получи лиценз за новия футболен сезон у нас