НОВИНИ

Над 400 непридружени деца бежанци са влезли у нас от началото на годината

12 000 са гражданите на трети страни, направили опит за незаконно преминаване на границата

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Цанка Семерджиева
18:14, 16.05.2024
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

416 деца без родители и близки са влезли нелегално в страната ни от началото на годината по данни на МВР. България е сред европейските държави, в които са настанени най-голям брой непридружени деца бежанци. Днес беше открита сигурна зона за такива деца в най-големия у нас Регистрационно-приемателен център за бежанци в град Харманли.

12-годишният Мохамед от Сирия е едно от стотиците деца, преминали границата без семейството си. От 6 месеца той е в центъра в Харманли.

"Дойдох тук с група хора, бях сам, без моето семейство. Правих събиране на семейство и чакам съгласие за събиране и идва моето семейство тук", разказа Мохамед Али.

В защитената зона сега са настанени 50 деца. Голяма част от мигрантите влизат у нас без документи, а да се установи личността им не е лесно. Често младежите се представят за ненавършили 18 години.

"Изключително трудно е установяването точно на това обстоятелство, дали едно лице е нeпълнолетно или не, тъй като отговорността е различна", заяви Калин Стоянов, служебен вътрешен министър.

"При съмнение за тяхната самоличност се назначава експертиза в медицинския институт на МВР. По костните показатели на китката може да се определи приблизително възрастта на лицето", каза Николай Николов, директор "Миграция" в МВР.

12 000 са гражданите на трети страни, направили опит за незаконно преминаване на границата от началото на годината, за същия период на миналата година - те са 42 000. Въпреки че намаляват, предизвикателствата пред страната ни остават, особено след приемането на новия пакт за миграция.

"С пакта се поставят още по-сериозни условия пред страната, защото тук на границата ще трябва да бъде извършено на практика всичко - от идентификацията на влизащите мигранти до евентуално тяхната ревизия", заяви Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България.

Според Йотова принципът на солидарност и релокация няма да проработи и немалко държави ще предпочетат да платят сума в европейския бюджет, вместо да приемат мигранти.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Булгаргаз" предлага поскъпване на природния газ с 8% от юни
"Булгаргаз" предлага поскъпване на природния газ с 8% от юни
Кристиано Роналдо е спортистът с най-високи доходи за 2024 година, съобщи "Форбс"
Кристиано Роналдо е спортистът с най-високи доходи за 2024 година, съобщи "Форбс"