НОВИНИ

Над 450 служители в хотели и ресторанти работят без трудов договор

Това не е маловажно нарушение и се налагат санкция от 1500 до 15 000 лв., посочват от Инспекцията по труда

450 служители хотели ресторанти работят без трудов договор
bnt avatar logo
от БНТ
15:31, 20.08.2024
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

Почти една четвърт от установените случаи на работа без трудов договор са в хотелиерство и ресторантьорство, отчитат от Изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда". За периода януари - юли 2024 г. са установени 451 души без трудов договор в двете икономически дейности. Това е 24% от всички 1914 случая.

За седемте месеца на тази година в хотелиерството и ресторантьорството са извършени 3713 проверки, при които са установени 18 372 нарушения. От тях свързаните с осъществяване на трудовите правоотношения са 10 503, а със здравословните и безопасни условия на труд – 7658. Работата без трудов договор не е маловажно нарушение според българското трудово законодателство и при всеки установен случай контролните органи на Инспекцията по труда задължително налагат санкция от 1500 до 15 000 лв., напомнят от Инспекцията по труда.

Писменият трудов договор с ясно посочени условия на труд и заплащане в него защитава в най-пълна степен правата на работещите, подчертават още от Инспекцията. "Писмено договорената заплата е от значение за осигурителния доход, върху който се изчисляват обезщетенията в случай на временна неработоспособност, майчинство, безработица, а в дългосрочен план и пенсията", казват също от ведомството.

Експертите обръщат внимание и на това, че всеки работник или служител може да провери с персонален идентификационен код, издаден от Националната агенция за приходите, дали трудовият му договор е регистриран и какъв е реалният доход, върху който го осигурява работодателят.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха пиян полицай с 2,49 промила на ГКПП "Илинден", причинил е катастрофа
Задържаха пиян полицай с 2,49 промила на ГКПП "Илинден", причинил е катастрофа