НОВИНИ

Над 500 жертви на насилие или трафик са получили подкрепа в център "Търновград"

500 жертви насилие трафик получили подкрепа център търновград
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
18:16, 16.03.2024
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

Над 500 жени, деца и мъже, жертви на насилие или трафик, са потърсили и получили подкрепа в последните четири години в общинския кризисен център "Търновград". В момента социалните работници, психолозите и терапевтите в този център във Велико Търново се грижат за две майки и техните общо шест деца, които са били жертви на домашно насилие, и за още четирима души, изпаднали в трудна ситуация.

Работата с жертвите на насилие не е достатъчно условие за справяне с проблема, коментира за БНР директорът на кризисния център "Търновград" Наталия Петкова:

"Трябва да има програми и институции, които да работят с насилниците. Също така да се проследява той дали изпълнява присъдата на съда да посещава психолог за корекция на поведението или възстановителна програма. Трябва в тази насока наистина да е по-сериозно и да има някакви мерки и за насилниците, а не само за пострадалите лица".

Росица Димитрова, директор на общинската здравна и социална дирекция във Велико Търново, коментира основните трудности при работата с жертвите на насилие, въпреки оказваната им специализирана и юридическа подкрепа:

"Докато се стигне по производството за заповед за предприемането на незабавна защита от домашно насилие те се отказват, което пак връща жените жертви в семейната среда, там, където се осъществява насилието".

Във великотърновския парк "Дружба" екипът на кризисния център "Търновград" представи пред минувачите дейността си и различните признаци на домашно насилие, психически тормоз и трафик на хора.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възстановено е движението при 39-и км на АМ „Хемус“ в посока София
Възстановено е движението при 39-и км на АМ „Хемус“ в посока София
Левски завърши с победа редовния сезон в Националната волейболна лига за жени
Левски завърши с победа редовния сезон в Националната волейболна лига за жени