НОВИНИ

Над 5,5 кг кокаин в кабината на товарен автомобил откриха на МП Калотина

кокаин кабината товарен автомобил откриха калотина
bnt avatar logo
от БНТ
14:15, 03.10.2022
Чете се за: 02:17 мин.
Криминално
Слушай новината

5,5 кг кокаин, укрит в товарен автомобил, задържаха митнически служители на МП Калотина.

Около 9.15 ч. на 30.09.2022 г. на Митнически пункт Калотина пристига товарен автомобил с турска регистрация, пътуващ от Германия за Турция. Водачът му - турски гражданин с инициали Г.Я., представил на митническите служители документи за превозваната стока, като заявил, че транспортира машини за автосервизи, съобщиха от Агенция „Митници“.

Служители от Териториална дирекция Митница София селектирали превозното средство за щателна проверка. В кабината на влекача, след премахване на централен панел от таблото, във фабричната кухина митническите инспектори открили четири пакета, облепени с тиксо. В хода на проверката водачът съобщил за още един, намиращ се в ниша на арматурното табло на автомобила. Всички установени пакети съдържали бяло прахообразно вещество. При извършения полеви наркотест то реагирало на кокаин. Общото количество на установеното наркотично вещество е 5,540 кг. По време на огледа на местопроизшествието били иззети пакетите, товарната композиция, телефонни апарати и документи.

Изготвената експертна справка от лаборатория е потвърдила, че откритото вещество представлява кокаин. То е с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотребата с него, забранено е за приложение в хуманната и ветеринарната медицина.

Под ръководството на Софийска окръжна прокуратура по случая се води разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 242, ал. 2 от НК. С постановление на наблюдаващия прокурор привлеченият като обвиняем водач на превозното средство Г.Я. е задържан за срок до 72 часа. С оглед наличие на законовите предпоставки е внесено в съда искане за вземане на мярка за неотклонение срещу него. Разследването продължава.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
РЗИ-Пазарджик има нов директор
РЗИ-Пазарджик има нов директор
Опозицията в БСП поиска оставката на Корнелия Нинова
Опозицията в БСП поиска оставката на Корнелия Нинова