НОВИНИ

Над 56 000 седмокласници се явиха на Националното външно оценяване по български език и литература

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:27, 15.06.2020
Чете се за: 01:05 мин.
Образование

Над 56 000 седмокласници се явиха днес на Националното външно оценяване по български език и литература, което е и вход за гимназиите след 7- ми клас. Изпитът протече при засилени мерки за безопасност.

Вариантът за изпита - Вариант 1 беше изтеглен от ръката на репортера на "По света и у нас" - Елиана Димитрова. Учениците решаваха тест от 25 въпроса и преразказваха откъс от романа "Задача с много неизвестни " на братя Мормареви.

Верните отговори на теста са качени на сайта на просветното министерство.

Денят на изпита започна в 7 с теглене на варианта в просветното министерство. От два възможни се падна Вариант 1.

"Всички мерки за безопасност са взети", казаха от просветното министерство и обясниха, че сега те са по-либерални: например маските са препоръчителни, а по време на изпита могат да се свалят.

Таня Михайлова, зам.-министър на образованието и науката: 17 са учениците, които са под карантина, но искам да подчертая, че карантината им е затова, че те са контактни, правим разлика между контактни и диагностицирани. Те ще бъдат в отделни стаи.

От конспекта заради коронавируса отпаднаха сложно смесено и сложно съставно изречение, "Бай Ганьо пътува", "Неразделни "," Заточеници ", "По жътва и "По жицата". Спазваха се и мерките за безопасност - дезинфекция на сградата, мерене на температурата.

Нели Костова, директор на 32 СУ: От два входа ще влизат децата с оглед спазване на дистанция, тъй като около 200 децата ще бъдат разделени по 100 от различните входове.


Децата в стаите отново бяха по десет, на разстояние метър и половина. В цялата страна бяха ангажирани 1700 училища, 7000 зали и 24 хиляди квестори. А учениците решаваха тест от 25 въпроса и писаха преразказ върху откъс от романа на братя Мормареви "Задача с много неизвестни".Той трябваше да е от името на главния герой Досьо.

Таня Михайлова, зам.-министър на образованието и науката: Надявам се, че за тях не е представлявало трудност, защото текстът е достъпен и смятам, че ще се справят.

Резултатите от изпита трябва да са готови до 29 юни. Подаването на документи за класиране ще е само електронно.

Вижте във видеото какво казаха учениците за темата на изпита.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Край на грипните и дървените ваканции. Ще се учи електронно
Край на грипните и дървените ваканции. Ще се учи електронно
Натоварен трафик след началото на ремонта на Околовръстното на София
Натоварен трафик след началото на ремонта на Околовръстното на София