НОВИНИ

Над 80 на сто от хората искат по-строги наказания за нарушителите на пътя

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:22, 04.02.2023
Чете се за: 04:27 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Близо една пета от българите са се возили при шофьор, който е употребил алкохол. Това показва изследване на социологическата агенция "Тренд". Близо 40% от анкетираните са признали, че са били свидетели на това как техен близък или познат сяда зад волана след употребата на алкохол или наркотици. И още тревожни данни - 275 000 българи признават, че са шофирали в нетрезво състояние.

Проучванията показват, че именно мъжете на възраст между 18 и 39 г. са тези, които по-често се качват при шофьори, употребили алкохол зад волана. 45% признават, че им се е случвало да станат свидетели как техен близък или познат се качва зад волана след като е пил. Най-честото оправдание - пътуване на кратко разстояние.

Според Българската асоциация на пострадалите при катастрофи причината за подобни нагласи, е че наказанията не са достатъчни и липсва бърз механизъм за санкциониране на шофьорите. Затова оттам предлагат конфискация на колите за нарушения свързани с алкохол и наркотици.

"Тогава трябва да се конфискува в ползва на държавата, когато не е негов, когато е на съпругата му, на други хора тогава трябва да се налага глоба, която е равна на стойността на МПС-то", заяви Любка Маринова от Българска асоциация на пострадали при катастрофи.

Почти 100% от анкетираните са убедени, че шофирането след употреба на алкохол и наркотици е рисковано и че държавата не се справя адекватно с нарушителите. В опит да намалят жертвите на пътя в края на годината експерти предложиха пакет от мерки. Сред тях - намаляване на допустимите концентрации от 0,5 промила до 0,2 промила за новите водачи и шофьорите на автобуси и тирове.

"За съжаление, скоро няма да видим промени, тъй като няма действащ парламент, а и когато той действа се захваща с всякакви други неща, но не и със закона за движение по пътищата", посочи Маринова.

Според психолога Полина Василева войната по пътищата е отражение на социалната действителност.

"Нещата се движат спираловидно. Тоест тогава, когато отгоре надолу биваме управлявани от хора с арогантно поведение, хора, които се считат за ненаказани. Това нещо се отразява и в обществото. Това е, което виждаме сред младото поколение, сред шофьорите, сред всички онези, които са склонни да посягат към зависимости и след това да проявяват такъв тип девиантно поведение", заяви Полина Василева.

Данните на МВР показват, че за последните 24 часа общо 30 шофьори са хванати да карат след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, 12 с над 1,2 промила, а трима са отказали да бъдат тествани. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени 20 души, а 8 са отказали да бъдат тествани.

"Не са възпитани у нас правилни начини и средства да се справяме с трудностите. Тогава, когато българинът се сблъска с някаква трудност за жалост той търси лесния вариант и често това се оказва именно алкохол, дрога, опиати. Долната възрастова граница се намалява. Вече битува някакво норма в семейството на българина всеки ден да се употребява алкохол като най-широкодостъпното нещо", каза Василева.

Проучването на обществените нагласи показва, че над 80 на сто смятат, че има нужда от увеличаване на санкциите спрямо тези, които си позволят да шофират след употреба на алкохол и наркотици.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арктически студ в САЩ и Канада: Отвъд Океана измериха минус 77 градуса
Арктически студ в САЩ и Канада: Отвъд Океана измериха минус 77 градуса
Александра Фейгин спечели титлата при жените на турнира "София Трофи"
Александра Фейгин спечели титлата при жените на турнира "София Трофи"