НОВИНИ

Почит пред Гоце Делчев: РСМ не допусна до гроба му в Скопие пътуващите от България (ОБЗОР)

До сблъсъци и напрежение в деня на големия революционер не се стигна

Александър Марков
от Александър Марков
20:01, 04.02.2023
Чете се за: 06:52 мин.
По света
Слушай новината

Честванията за 151-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев в Скопие преминаха при драконовски мерки за сигурност, без очакваните сблъсъци но не и без напрежение. Много от българите, тръгнали към Скопие, не успяха да стигнат заради проблеми по границата, някои бяха връщани, други - спирани. Вицепремиерът Иван Демерджиев заяви, че проблемите по границата за българските граждани не съответстват на отношенията между двете ни страни.

Вижте повече в прякото включване на Александър Марков от Скопие

Точно в 9.00 ч. архиепископ Стефан, главата на МПЦ, отслужи панихида в памет на Гоце Делчев. В присъствието на президента Стево Пендаровски, премиерът Димитър Ковачевски, висшето държавно ръководство.

Без изявления, без напрежение, без протести. При изключителни мерки за сигурност. Последва опозицията, чиито няколко стотин симпатизанти влизаха на групи от по трима-четирима души.

Християн Мицкоски, лидер на ВМРО-ДПМНЕ: "Секой кой що сака да отдаде почит на великанот македонски, синот македонски Гоце Делчев е добре дошъл. Но провокатори и естрадни политичари, кои що имат проблем да учедят и съседите да гласат во соседна Бугария за нив и овдека да провоцират, не са добре дойдени. Но за това отговор трябва да ви даде министерот за натворни работи и Владата. Кога ВМРО-ДПМНЕ направи Влада, бъдете сигурни ова немардя го гледате що е тука".

Стотици полицаи, хеликоптер със снайперист, блокирано движение, пропускателни пунктове - властите в РСМ бяха взели най-строги мерки за сигурност. Българската делегация изчака часове наред сънародниците ни от границата, които, обаче, не успяха да дойдат.

"Сигурността означава всички, които искат да дойдат, спокойно да могат да почетат паметта на Гоце Делчев. Има данни за съжаление, че редица български граждани бяха възприпятстванипна границата това да се случи. Взаимното уважение, което ние деклалирахме към РСМ и каквото получихме уверение, че ще получим от министър Спасовски, означа това - да се даде възможност на всички да дойдат и почетат паметта на апостола Гоце Делчев", заяви Иван Демерджиев, вицепремиер и министър на вътрешните работи.

Демерджиев заяви, че заради сривовете в граничната система на Репубика Северна Македония България ще помогне на съседите.

"Аз получих обяснение от министър, че има срив, токов удар на ГКПП-та. За да няма такива проблеми за в бъдеще, разпоредих незабавно и са подготвени три генератора, които ще бъдат дарени от МВР в понеделник. Те ще бъдат дарени за точно тези три ГКПП-та, за да няма подобно проблеми в бъдеще, но за съжаление разбрах, че проблемите са продължили и след ръчната обработка на документите. Подобно поведение поведение е неприемливо. То не съответства на нагласите, на настроенията на нашите два народа, където няма място за такива провокации, бих ги нарекъл", отбеляза министърът на вътрешните работи.

Снимки: Александър Марков

Демерджиев: Българи са възпрепятствани да влязат в РСМ - неприемливо е!

Вицепремиерът определи мерките за сигурност като прекалени. Обяви, че лично е разговарял с Ангел Джамбазки и Костадин Костадинов да не влизат в Северна Македония днес.

"Изрично помолих да останат в България. Ние не сме дошли да правим провокации тук. Дошли сме да пометем паметта на един апостол, така че и двамата се намират в България и не са правили опити да преминаван границата", каза министърът на вътрешните работи:

Иван Демерджиев припомни, че когато са дошли граждани на Северна Македония в Благоевград, са били допуснати всички до един и страната ни очаква реципрочно отношение. Посланикът ни в Скопие Ангел Ангелов изрази надежда следващия празник да честваме заедно.

"Ако върнете назад лентата, ще видите, че и премиери, и министри на външните работи, и министри на културата, са поднасяли заедно венци и цветя на гроба на Гоце Делчев. Ние предложихме сега също да поднесем заедно, но не беше прието. Но се надяваме за 4 май, когато ще отбележим 120 години от смъртта на Апостола, това да го направим", заяви Ангел Ангелов, посланик на България в РСМ.

Десетки българи не са допуснати да влязат в РСМ от граничните власти в страната

Само някои от българите, които чакаха на границата часове наред, в крайна сметка успяха да дойдат, но не и да се качат до църквата "Свети Спас".

"Като гледам организацията, тя е така направена, че да не могат да стигнат журналисти на гроба на Гоце Делчев, включително и журналисти. На "Деве баир" откъм македонска страна пункта седяхме 4 часа, преди да ни пуснат, като се оправдаха, че не им работела системата, обработваха ръчно, просто се подсмихваха, през цялото време то беше ясно, че го правят умишлено", заяви Захари Белчев, в. "Телеграф".

"Даже когато ни спряха в началото и ни взеха личните карти, не ни казаха, че системата не работи. Просто ние стоим н кората и ги чакаме и накрая на първия час казаха, че системата не работи", каза Бойко Кючуков, фоторепортер.

До сблъсъци и напрежение в деня на Гоце Делчев не се стигна. Но и предложението на българите заедно да почетем революционера беше отхвърлено от македонската страна.

МВнР: Отбелязването на годишнината не допринесе за надграждане на двустранните отношения между София и Скопие

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александра Фейгин спечели титлата при жените на турнира "София Трофи"
Александра Фейгин спечели титлата при жените на турнира "София Трофи"
Отиде си голямата актриса Гинка Станчева
Отиде си голямата актриса Гинка Станчева