НОВИНИ

Войната в Украйна: Киев и Москва се размениха близо 200 военнопленници

Португалия ще достави на Украйна танкове "Леопард 2"

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:48, 04.02.2023
Чете се за: 03:10 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Украинският президент Володимир Зеленски и британският премиер Риши Сунак обсъдиха по телефона възможностите за допълнителна подкрепа за украинската армия. Днес Португалия обяви, че ще достави на Украйна танкове "Леопард 2". Киев и Москва се размениха близо 200 военнопленници.

Най-големият обект за строителни материали в южна Украйна беше поразен от руски атаки срещу град Херсон, от който руската армия се изтегли през ноември миналата година.

"Градът е почти празен. За съжаление, заради постоянните обстрели, хората са принудени да напуснат града и сега са останали около 20 процента от населението. В Херсон няма безопасно място, руснаците ни бомбардират безмилостно", каза Дмитро Плетенчук - пресслужба на военната администрация на Херсон.

Ситуацията на фронта остава тежка, особено в района на Донецк, обави украинският президент. Украинците ще се бият колкото могат, за да задържат града крепост Бахмут, каза Володимир Зеленски.

"Бахмут е постоянно под огън, непрекъснато ни обстрелва артилерия. За жалост, знаем, че умират хора, умират деца, други хора са ранявани", каза Павло Дяченко, полицай в Бахмут.

Президентът вдъхна надежда у сънародниците си след вчерашната си среща с ръководителите на европейската комисия и европейския съвет.

"Срещнахме разбиране,че е възможно Украйна да започне преговори за членство в Европейския съюз тази година", заяви Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Украйна и Русия си размениха почти 200 военнопленници, като двете страни съобщиха за размяната поотделно.

Украинските власти разпространиха в социалните мрежи видео с украинските освободени пленници. Според шефа на президентската администрация, освободените войници са 116. Сред тях има защитници на Мариупол, херсонски партизани, снайперисти от Бахмутското направление.

63-ма руски военнослужещи бяха също освободени, обяви руското Министерство на отбраната. Според него, операцията е протекла с посредническите усилия на Обединените арабски емирства. Руската армия проведе маневри със своите усъвършенствани танкове Т-90М като контрамярка срещу одобрението на Германия за износ на танкове "Леопард 1" за Украйна. Полша обяви, че вече е започнала обучение на украински танкисти с тези машини. Освен от Германия, Украйна ще получи танкове "Леопард 2" и от Португалия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВнР: Отбелязването на годишнината не допринесе за надграждане на двустранните отношения между София и Скопие
МВнР: Отбелязването на годишнината не допринесе за надграждане на двустранните отношения между София и Скопие
Нови сблъсъци между палестинци и израелските сили на Западния бряг
Нови сблъсъци между палестинци и израелските сили на Западния бряг