НОВИНИ

Десетки българи не бяха допуснати да влязат в РСМ от граничните власти в страната

bnt avatar logo
от БНТ
17:00, 04.02.2023 (обновена)
5824
Чете се за: 04:27 мин.
По света
Слушай новината

Информацията за арести на българи дойде от македонското вътрешно министерство, а напрежението на границата започна още сутринта, когато българи, чакащи на граничния пункт "Деве баир", бяха блокирани на влизане в страната. Стигна се и до спорове между българите и граничните полицаи.

Словесни спорове между български граждани и македонските гранични власти, закани за блокада на границата и десетки мъже, жени и деца, които не успяха да влязат в Северна Македония и да се поклонят на гроба на Гоце Делчев в Скопие. Такава беше ситуацията на българо-македонската граница през днешния ден. След като наши сънародници търпеливо чакаха 4 часа да се оправи системата на македонските гранични власти преди да минат проверка се оказа, че много българи имат забрана да влизат в съседната държава без да подозират за това.

Боян Донев и Никола Арнаудов са двама от десетките българи, които цял ден очакваха да влязат в Северна Македония през граничен пункт "Деве баир". След часове чакане обаче се оказа, че двамата без да подозират имат забрана за влизане в съседната държава.

Боян Донев: "Претекстът беше, че сме заплаха за националната им сигурност. В колата, в която аз пътувам само аз получих такава забрана, но след разговори с другите се оказа, че критерия да получат забрана всички, които на 14 януари са били в Македония за почит на 95 години от Мара Бунева, на плочата да положим цветя. Всички тези българи получиха забрана за влизане в Македония под претекст, че сме заплаха за националната сигурност на Република Северна Македония".

Никола Арнаудов: "Чакахме търпеливо на границата, започнаха да претърсват колите една по една, търсеха внимателно, след което започнаха избирателно да допускат хора. На някои от хората, включително и на мен бяха издадени документи, че сме заплаха за националната сигурност. Аз скоро не съм бил в Северна Македония и не виждам каква е причината да ми издадат такъв документ.

Напрежението на границата започна да се покачва още от сутринта - властите заявиха, че заради срив в системата българите трябва да чакат за проверка на документите.

Виктор Стоянов, фондация "Македония": Това отношение е меко казано неприемливо, враждебно отношение от страна на Северна Македония към България, към българските граждани. Тук при минус 5 градуса стояха повече от 4 часа стотици българи и границата беше затворена".

Ситуацията на границата коментира и вътрешният министър Иван Демерджиев, който в късния следобед се поклони пред мемориала на Делчевия род в Благоевград.

Иван Демерджиев, вицепремиер и министър на вътрешните работи: "Декларациите бяха, че всички български граждани ще бъдат допуснати, за да почетат паметта на Гоце Делчев. Както видяхме, че това не се случи, аз многократно заявих на моя колега че подобен подход не демонстрира доверие и уважение такова, каквото си дължат двата народа. Подобен подход не е пътя, по който декларира, че е тръгнала РСМ".

Демерджиев: Българи са възпрепятствани да влязат в РСМ - неприемливо е!

А от вътрешното министерство на Република Северна Македония заявиха, че в следобедните часове трима български граждани са били задържани на ГКПП "Деве баир" за нарушаване на обществения ред и спокойствие.

Репортер: Станислава Христова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът на БФ Тенис поздрави Лазаров, Кузманов и обединената българска общност в Нова Зеландия
Президентът на БФ Тенис поздрави Лазаров, Кузманов и обединената българска общност в Нова Зеландия
Български финал на турнира за жени от веригата UTR Pro Tennis Tour в Благоевград
Български финал на турнира за жени от веригата UTR Pro Tennis Tour в Благоевград