НОВИНИ

САЩ: Втори китайски шпионски балон лети на Латинска Америка

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:51, 04.02.2023
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Слушай новината

Втори китайски шпионски балон лети над Латинска Америка, съобщи Пентагонът. Ден по-рано в небето на Съединените щати беше засечен първият такъв апарат. Според официален Пекин подобни съобщения целят да дискредитират Китай.

Пентагонът засече поредния китайски шпионски балон над Латинска Америка. Не се уточняват нито координатите на апарата, нито посоката в която се движи.

По-рано стана ясно, че друг балон се намира над американското въздушно пространство. Последно е бил над Мисури и се очаква да достигне източното крайбрежие при щатите Северна и Южна Каролина през уикенда.

Заради инцидента държавният секретар Антъни Блинкен отмени планирано посещение в Китай и посочи, че светът очаква Вашингтон и Пекин да управляват отговорно отношенията си.

"Решението на Китай да пусне балон за наблюдение над континенталната част на Съединените щати е едновременно неприемливо и безотговорно. Това е нарушение на нашия суверенитет. Това е нарушение на международното право", посочи Блинкен.

По думите на държавния секретар на САЩ основният приоритет е балонът да бъде отстранен от американското въздушно пространство. Това, обаче, се оказва, че не е лесна задача.

"Тези балони използват хелий. Затова, когато хората кажат: "Свалете го", е опасно, защото ще избухне в пламъци. Става дума за инертен газ и ако балонът бъде пробит, той просто ще изтече бавно", обяснява Уилям Ким, консултант.

Подобни балони са оборудвани със соларни панели, а височината и посоката им могат да бъдат контролирани.

"Въпреки това може да се е повредил, тези балони не работят перфектно, понякога дори могат да паднат", допълва Уилям Ким.

Не за първи път американската армия засича такъв обект, но този път той остана по-дълго време в американското небе. Китай твърди, че става дума за форсмажорно обстоятелство и спазва международното право и суверенитета на всички държави.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алберт Попов е седми след първия манш в Шамони
Алберт Попов е седми след първия манш в Шамони
Аугсбург записа минимален успех над Байер Леверкузен в Бундеслигата
Аугсбург записа минимален успех над Байер Леверкузен в Бундеслигата