НОВИНИ

Българският полярен кораб беше посрещнат тържествено в Аржентина

Мария Чернева
от Мария Чернева
13:54, 04.02.2023
Чете се за: 03:52 мин.
Още
Слушай новината

Полярният ни кораб "Св. св. Кирил и Методий" беше посрещнат изключително тържествено във военното пристанище на Мар Дел Плата. Аржентинските военноморски сили са много ангажирани с мисията на нашия кораб.

Как премина първият етап от пътуването на кораба и какви връзки държат българската и аржентинската полярна програма – вижте в репортажа на Мария Чернева и Анна Андреева, които станаха част от 31-вата антарктическа експедиция.

Мар Дер Плата е важна отправна точна за много от великите изследователски кораби. А сега ще даде пристан и на нашият "Св. св. Кирил и Методий".

В първото си плаване през Атлантическия океан той срещна доста предизвикателства, но успя да кали екипажа за полярната му мисия.

"Като начинаещи имахме успехи и късмет с времето, което досега беше с нас. Като изключим щорма, който ни пресрещна на изхода от Средиземно море. Мисля, че екипажът натрупа уникален опит за плаване в условията на океана", заяви адмирал Боян Медникаров, началник на Висшето военноморско училище във Варна.

Военноморските сили на Аржентина посрещнаха българския кораб впечатляващо тържествено, така както никого до сега.

Освен духов оркестър и изпълнения на мажоретки, българското знаме се вееше на парадния вход на военното пристанище. Оказва се, че този израз на уважение и отдаване на чест има дълбоки корени.

Контраадмирал Марсело Тарапов, генерален директор на обучението и подготовката на ВМС на Аржентина:

"Ние имаме много, много стара история, работейки заедно на Антарктика. Например, в моя случай, аз посетих вашата база на Антарктика пред 1988 за първи път".

Адмирал Боян Медникаров, началник на Висшето военноморско училище във Варна:

"Военноморските сили на република Аржентина направиха много за подготовката на нашия екипаж - командирът на кораба, старши помощник командирът на кораба преминаха през специални курсове за плаване на Антарктида в Буенос Айрес. Още повече – контраадмирал Тарапов лично се ангажира с подготовката и обучението на нашия екипаж за трудните условия в полярни води, заради което получава високо отличие от Министерство на отбраната и титлата "почетен професор" на военноморското училище.

Контраадмирал Марсело Тарапов, генерален директор на обучението и подготовката на ВМС на Аржентина:

"Това беше идеята - да споделя моя опит с вашите хора. Прекарах близо една седмица на вашия кораб, за да им кажа и да им покажа всичко, което бих могъл. Аз все пак съм бил на Антарктика 12 различни експедиции".

Високата оценката на адмирала за кораба и неговия екипаж дава надежда, че те ще успеят да минат уверено през бурните води на Дрейк и ще изпълнят мисията си успешно. На борда му сега ще се качат освен български полярници, и испански учени, които разчитат на нашата помощ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Демерджиев: Българи са възпрепятствани да влязат в РСМ - неприемливо е!
Демерджиев: Българи са възпрепятствани да влязат в РСМ - неприемливо е!
Тодор Неделев се завърна в игра при равенство между Ботев Пловдив и Ботев Враца
Тодор Неделев се завърна в игра при равенство между Ботев Пловдив и Ботев Враца