НОВИНИ

Праплеменникът на Гоце Делчев – диригентът Христо Христов пред БНТ: Той е бил лидер и много хора са го следвали

bnt avatar logo
от БНТ
17:41, 04.02.2023
6171
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Това, което знам за Гоце Делчев е, че той е бил много добър човек. Много хора са го харесвали и са го следвали, защото той е бил лидер. Той е типичен представител на нашият народ. Това каза в студиото на "Говори сега" праплеменникът на големия революционер диригентът Христо Христов.

Според него нашата държава никога не е имала възможност да изкаже различно мнение защо тленните останки на Гоце Делчев са в Скопие. България винаги е била някакъв сателит и особено по онова време.

"Всяка година ходим в Скопие, оставяме по едно цвете на гроба на Гоце Делчев и си отиваме. Но миналата година стояхме 3 часа отвън", добави Христов.

Днес се отбелязват 151 години от рождението на революционера Гоце Делчев. След побоя над Христиан Пендиков в Охрид обаче напрежението между България и Македония бързо ескалира. Стигна се до публични заплахи срещу Пендиков и за предупреждения български политически лица да не ходят в Република Северна Македония за честванията. За да успокои страстите България върна посланика ни в Скопие, а днес в гарант за сигурността на българите се превърна служебният вицепремиер и вътрешен министър Иван Демерджиев, който присъства на честванията в Скопие.

Демерджиев: Българи са възпрепятствани да влязат в РСМ - неприемливо е!

Отношенията между България и Северна Македония коментираха в студиото още кметът на Куманово Максим Димитревски и журналистът Костадин Филипов.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Говори сега"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Победи за шампиона Берое и Шампион 2006 в баскетболното първенство за жени
Победи за шампиона Берое и Шампион 2006 в баскетболното първенство за жени
Влак дерайлира в САЩ и предизвика голям пожар
Влак дерайлира в САЩ и предизвика голям пожар