НОВИНИ

Над 900 училища се включиха в обучение за изграждането на STEM центрове

900 училища включиха обучение изграждането stem центрове
bnt avatar logo
от БНТ
09:53, 06.07.2023
Чете се за: 02:37 мин.
Още
Слушай новината

Над 900 представители на училищата, които ще получат финансиране за изграждане на STEM центрове по Националния план за възстановяване и устойчивост, се включиха в обучение за попълване и подаване на формуляр за кандидатстване в Информационната система за механизма. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Целта на инвестицията е да подпомогне за разработването на интегрирана учебна среда от ново поколение, която да поощри и подкрепи образователните иновации в обучението и преподаването в сферата на природните науки.

"Няма идеален STEM център - най-добрият е този, който най-добре и в пълнота отговаря на нуждите на вашето училище", заяви при откриването на обучението заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева. Тя подчерта, че няма препоръчани от Просветното министерство организации или търговски дружества, с които да се работи и призова при всички опити за подобни внушения от недобросъвестни субекти веднага да се сезира институцията.

Обучението се организира от Министерството на образованието и науката, както и от Изпълнителната агенция "Програма за образование". Процедурата "Училищна STEM среда" се реализира с финансовата подкрепа на Европейския съюз, от Механизма за възстановяване и устойчивост. Общият размер на финансирането е 534 335 450 лева.

Основната цел на процедурата е осигуряване на физическата среда и техническото оборудване и обзавеждане на STEM пространства в училищното образование с оглед създаване на интегрирана учебна среда от ново поколение, която да поощри и подкрепи образователните иновации в обучението и преподаването в сферата на STEM, и да се повиши интересът към науките и научните изследвания у учениците.

В рамките на процедурата ще се подкрепи изграждане на STEM центрове и на високотехнологични оборудвани и свързани класни стаи в училищата чрез доставка на оборудване, обзавеждане, софтуер и строително-монтажни работи. Целта е да се обособят нови пространства за учене от съвременен характер и да се преобразуват съществуващи традиционни учебни пространства и общи пространства/зони за създаването на нова архитектурна образователна среда.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В очакване на визитата на украинския президент Зеленски в София (Снимки)
В очакване на визитата на украинския президент Зеленски в София (Снимки)
Двукратната шампионка на Уимбълдън Петра Квитова започна с победа над Жасмин Паолини
Двукратната шампионка на Уимбълдън Петра Квитова започна с победа над Жасмин Паолини