НОВИНИ

Надежда Йорданова: Целта е да има независим съд и ефективна прокуратура

bnt avatar logo
от БНТ
09:55, 15.10.2023
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Една е изключително важната цел на конституционната реформа - да се осигури независимост на съда и да се осигури ефективна и отчетна прокуратура. Ако има отстъпление от тази цел, ако има предложения, които препятстват да се случи именно това, тогава министъра на правосъдието и премиера ще подадат оставка. Това заяви в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" заместник-председателят на ПГ на ПП-ДБ и бивш правосъден министър Надежда Йорданова.

"Този приоритет е изключително важен, за да върви България напред и ние нямаме право да блокираме това. Защото всичко друго, което се развива извън правосъдната система, която има независим съд, препятства прогреса и това трябва да се случи", посочи Йорданова.

По думите ѝ, ако конституционната реформа не се развие в конституционните срокове, тъй като Конституцията има своята рамка - 5-месечна, тогава ще се изпълни решението, което са обявили още при създаването на това управление.

"Към настоящия момента и колегите от ГЕРБ, и колегите от ДПС много ясно заявяват, че ще направят всичко възможно конституционната реформа да се случи, така че да бъде постигната основната цел - независим съд и ефективна и отчетна прокуратура."

Тя изрази оптимизъм, че ще има още една крачка напред, тъй като предстоят няколко месеца дебати и прецизиране на текстове и се надява съвсем скоро целият този процес да приключи.

Надежда Йорданова каза още, че в разговорите досега с ДПС и в рамките на конституционната комисия не е видяла нещо обезпокоително. Добави също, че не е изненадана и от становището на Венецианската комисия.

И Венецианската комисия с критики за промените в Конституцията

По законодателната програма, свързана с членството на България в еврозоната, остава да се приеме само още един закон. Вървим много добре и не виждам пречки от законодателно естество да се реализира планът за влизане в еврозоната на 1 януари 2025 г., допълни Йорданова.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Денят започва с Георги Любенов"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лучано Спалети: Мачът с Англия ще ни помогне да разберем какви са ни шансовете
Лучано Спалети: Мачът с Англия ще ни помогне да разберем какви са ни шансовете
Бразилец триумфира в Гран При на Индонезия
Бразилец триумфира в Гран При на Индонезия