НОВИНИ

Росен Плевнелиев: Президентът Радев година и половина нарушава закона и не свиква КСНС

bnt avatar logo
от БНТ
09:30, 15.10.2023
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Демонстрацията на едно тежко разделение, когато става въпрос за сигурността на народа, е един акт на изключителна безотговорност. Така президентът Росен Плевнелиев (2012-2017 г.) коментира в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" проведените срещи през седмицата в президентството и в Народното събрание за националната сигурност след ескалацията на напрежението в Близкия изток.

Плевнелиев разкритикува президентът Радев като посочи, че година и половина нарушава закона и не свиква КСНС, който законът го задължава да го свика веднъж на 3 месеца.

"Медиите изострят своето внимание през последните седмици, обществото си казва: какво става? Държавният глава не спазва закона. Още веднъж по най-арогантният начин вместо да свика КСНС година и половина закъснение при положение, че ври и кипи около нас, по законосъобразен начин той прави точно обратното. Той не спазва отново закона пред очите на хората, като като хора частично, но не пълния формат, който закона го задължава."

Партиите в НС с критики към Радев, че не е свикал КСНС

По думите на Плевнелиев, разделението между институциите "кани вълка в кошарата". Даде пример с израелската държавност, която в годините е била много тежко разделена, бяха "обезглавени" службите и ръководството на армията и сякаш "ние сме на път да направим същото нещо в България".

Изрази притеснение и съжаление, че в такъв момент нашето държавническо ръководство изглежда по този начин:

"Не може да има два КСНС, не може държавният глава да кани когото си иска и когото си не иска, защото неговото его или защото не му е удобно отново нарушавайки Конституцията и не може да се дублира съвет, който е толкова важен за сигурността на гражданите някъде в Народното събрание или на трето място. Министър-председателят има своя Съвет по национална сигурност и е длъжен да го свиква на месечна база, ако трябва и на седмична база тогава, когато е трудно и тежко."

Това, което не разбрах и бях дълбоко потресен беше отново действието на държавния глава, добави Росен Плевнелиев.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Денят започва с Георги Любенов"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джакомо Бонавентура: Вкарването на гол за Италия е много емоционален момент
Джакомо Бонавентура: Вкарването на гол за Италия е много емоционален момент
Лас Вегас отвя Анахайм в НХЛ
Лас Вегас отвя Анахайм в НХЛ