НОВИНИ

Надпиване с айрян очаква посетителите на Фестивала на киселото мляко в Момчиловци

Събитието се провежда за седма година

надпиване айрян очаква посетителите фестивала киселото мляко момчиловци
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
21:31, 31.08.2024
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Надпиване с айрян и конкурс за красота "Мис Родопи" са само част от програмата на Фестивала на киселото мляко в Момчиловци.

Всеки, който на 1 септември посети родопското село, ще може да научи кой най-бързо пие айрян и скоростно яде кисело мляко. За децата ще има конкурс за рисунка "Вълшебството на киселото мляко", а родителите им ще могат да научат как старите българи са били масло в Момчиловци. Всеки ще може да опита от курбан чорбата по специална родопска рецепта. По-късно тази вечер пък ще стане ясно коя ще е и тазгодишната Кралица на киселото мляко.

През 2008 г. представители на китайска фирма пристигат в Момчиловци, за да вземат щам за кисело мляко от родопското село. След това местното кисело мляко става хит в Шанхай. Китайската фирма е и основният спонсор на Фестивала на киселото мляко, който тази година е под надслов "Новият път на коприната".

"Това е не само повод да се запази традицията на киселото мляко в Родопите и България, но и се превръща в сътрудничество с далечен Китай", каза за БНТ директорът на Историческия музей в Смолян Валентина Василева.

Тя разкри още, че български учени са изолирали разновидност на бактерията Лактобацилус булгарикус именно от Момчиловци. Оказва се, че местната бактерия е доста по-различна, а откритието е на акад. Мария Балтаджиева, която е вписана в Златната книга на изобретателите в България.

Местните родопчани се гордеят, че вече седем години Фестивалът на киселото мляко е част от историята на Момчиловци. Прекъсване е имало само по време на ковид пандемията. По време на тридневния фестивал китайските спонсори показаха изкуството за тъкане на коприна, изработване на керамични чаши с грънчарско колело и работилница по древнокитайска поезия.

Една от атракциите на фестивала в Момчиловци беше и разходка с магарицата Пенка. На нея най-много се радваха децата

На сбора в родопското село маже да се купи кисело мляко, овче и краве сирене от родни производители, както и традиционни български накити и битови кукли.

Текст и снимки: Гриша Табаков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Манчестър Сити победи Уест Хем с хеттрик на Ерлинг Холанд
Манчестър Сити победи Уест Хем с хеттрик на Ерлинг Холанд
Елитът на водната топка пристига в България за еврошампионата до 19 г.
Елитът на водната топка пристига в България за еврошампионата до 19 г.