НОВИНИ

Надпреварите в триатлона в Париж 2024 са под въпрос заради качеството на водата в река Сена

надпреварите триатлона париж 2024 въпрос заради качеството водата река сена
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
11:04, 10.04.2024
Чете се за: 02:52 мин.
Спорт
Слушай новината

Състезанията по триатлон от програмата на Олимпийските игри в Париж 2024 може да бъдат отложени или плувният етап да бъде отменен, ако качеството на водата в река Сена бъде неблагоприятно повлияно от метеорологичните условия, смята ръководителят на организационния комитет на Игрите Тони Естанге.

Възможността за проливни дъждове във френската столица може да повиши нивата на бактерията Ешерихия коли във водата, въпреки че бяха инвестирани над милиард евро, за да бъде реката безопасна за плуване за първи път от сто години.

Във вторник благотворителната организация Surfrider Foundation Europe обаче излезе с предупреждение, че взетите проби показват опасни нива на бактерии във водата, а до церемонията по откриване на Олимпиадата в Париж остават малко повече от 100 дни.

На фона на тази информация Тони Естанге изрази увереност, че надпреварите в триатлона ще се проведат във водите на Сена и допълни, че организаторите разполагат с "план при извънредни ситуации".

"Когато решихме да проведем това състезание в Сена, знаехме, че ще бъде голямо предизвикателство. Властите имат голяма програма за инвестиции и този проект е фантастичен", заяви ръководителят на организационния комитет на Игрите в Париж.

"Все още сме уверени, че триатлонът ще се проведе в Сена, защото имаме план при извънредни ситуации. Можем да отложим състезанията за дъждовни условия. Можем да изчакаме по-добри условия, така че сме уверени, че ще бъде възможно реката да се използва. Възможно е да променим датата и да направим отлагане от един или три дни. Ще има окончателно решение, когато не може да се плува – това е част от правилата на Международната федерация. Но това е нещо, което искаме да избегнем, разбира се", коментира още трикратният олимпийски шампион в кану слалома в бързи води Тони Естанге.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът освободи от длъжност главния секретар на МВР Живко Коцев
Президентът освободи от длъжност главния секретар на МВР Живко Коцев
Полиция влезе във фирма на депутата Настимир Ананиев (СНИМКИ)
Полиция влезе във фирма на депутата Настимир Ананиев (СНИМКИ)