НОВИНИ

Марк Шпиц, който покори Игрите в Мюнхен 1972 (ВИДЕО)

Наричан “Акулата”, плувецът притежава девет олимпийски титли, едно сребърно и едно бронзово отличие, а на името му са регистрирани 35 поправки на световни рекорди.

марк шпиц покори игрите мюнхен 1972 остави забележителни резултати себе
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
06:15, 04.10.2024
Чете се за: 03:05 мин.
Спорт
Слушай новината

Най-успешният състезател в Мюнхен през 1972 година е американският плувец Марк Шпиц. Той завършва с цели 7 титли - колкото никой друг спортист не е имал в едно издание на олимпийски игри. Нещо повече Шпиц постига този успех по впечатляващ начин - триумфира във всички дисциплини, в които участва и то със световни рекорди. Чак след 36 години - в Пекин през 2008 Майкъл Фелпс подобрява това постижение.

"Представянето ми в Мюнхен бе най-паметното за мен, връх в представянето ми като спортист, всеки старт беше важен за мен. Олимпийските игри е различно преживяване", споделя Шпиц.

Между 1968 и 1972 година Марк, наричан “Акулата”, има в актива си 9 олимпийски титли, едно сребърно и едно бронзово отличие, като е специализиран в стиловете бътерфлай и кроул. Това, което го прави да изглежда още по-недостижим е, че регистрира на свое име 35 поправки на световни рекорди.

"Помня първия път когато подобрих световния рекорд. Видях го и си казах - аз съм най-бързия плувец в света", разказва Марк Шпиц.

Интересното е, че плувецът не е искал да се състезава в спринта на 100 метра свободен стил, разколебан дали има сили да спечели титлата. Дори споделя в интервю преди началото: “Ако спечеля 6 от 6 старта, ще бъда герой, ако спечеля 6 от 7 - ще бъда провал". В крайна сметка триумфира със златото, поставяйки световен рекорд - 51 секунди и 22 стотни.

След невероятното си представяне, той се оттегля от спорта, въпреки че е само на 22 години. Снима се в множество реклами, ТВ и филмови проекти, става спортен коментатор. За първите две години след Мюнхен плувецът печели впечатляващите 7 милиона долара от реклами. Създава компания за недвижими имоти.

Когато е на 41 години Марк Шпиц решава да предизвика себе си отново, вероятно подтикнат и от обещанието на режисьора и продуцент Бъд Грийнспан, че ще му даде милион долара, ако се класира за Олимпийските игри в Барселона през 1992 година. Остава обаче на две секунди от квалификационната норма и не успява да попадне в американския тим.

В момента Шпиц е търсен мотивационнен оратор и продължава да е един от най-уважаваните спортисти в света.

Вижте изключителната история на Марк Шпиц във видеото!

снимка: ishof.org

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мощни експлозии отекнаха тази нощ край летището в Бейрут
Мощни експлозии отекнаха тази нощ край летището в Бейрут
Президентът Румен Радев свиква извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност
Президентът Румен Радев свиква извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност