НОВИНИ

Полиция влезе във фирма на депутата Настимир Ананиев (СНИМКИ)

Акциите се извършват по Европейска заповед за разследване, издадена от Кралство Белгия

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
10:59, 10.04.2024 (обновена)
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Полиция и жандармерия провеждат операция на два адреса в София. Полицейско присъствие има на ул. "Петър Парчевич" и бул. "Александър Стамболийски". На един от адресите се помещава офис на народния представител Настимир Ананиев.

От Софийска градска прокуратура потвърдиха, че акцията е по вропейска заповед за разследване, издадена от съдия-следовател на първата инстанция в гр. Антверпен, Кралство Белгия, във връзка с разследване за организирана престъпна група, незаконен трафик на упойващи средства и психотропни вещества, изпиране на приходи, придобити от престъпление с участието на белгийски физически и юридически лица и български юридически лица.

Тъй като офисите се намират на територията на София, компетентна да извърши действията по издадената от Белгийските власти заповед, е Софийската градска прокуратура.

Предварително е поискано и получено разрешение от Софийския градски съд и след това се е пристъпило към обиските, като доказателствата, които ще бъдат иззети, ще се предадат на белгийските разследващи.

Подробности вижте във включването на Йоана Миланова

Освен обиски с европейската заповед за разследване са поискани и разпити на редица свидетели, както и разкриването на банкова тайна за конкретни банкови сметки.

Депутатът от ПП-ДБ Настимир Ананиев потвърди в НС, че службите проверяват негова счетоводна фирма. Самият Ананиев заяви, че не е търсен от органите на реда, счетоводителката му е казала, че са изисквали документи свързани с негови клиенти.

"Не съм притеснен. От вас разбрах, че има в офиса. Чух се с мениджъра, разбрах, че се прави проверка на белгийска фирма, която в един момент сме облсужвали и искат документи. Чакат счетоводителката, която е на половин работен ден да ги предостави. Според мен това не може - журналистите да разберат преди хората, които се занимават с дейността, какво се случва.

За мен това е политическа бухалка, която ще се опитат по някакъв начин да се върти. Не виждам нищо нередно да се обслужват чуждестранни фирми. Когато някой дойде и поиска документация - тя ще бъде предоставена. Ще съдействаме на органите, които искат документи", заяви Ананиев.

Депутатът не е викан или разпитван, нито е получил някакви сигнали да е разследван.

По темата работят: Йоана Миланова, Десислава Маркова и Иво Никодимов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Надпреварите в триатлона в Париж 2024 са под въпрос заради качеството на водата в река Сена
Надпреварите в триатлона в Париж 2024 са под въпрос заради качеството на водата в река Сена
23-годишна жена загина в катастрофа край Карлово, в колата е имало и дете
23-годишна жена загина в катастрофа край Карлово, в колата е имало и дете