НОВИНИ

Наградиха най-добрите млади тенори в първия конкурс "Гласът на Камен"

bnt avatar logo
от БНТ
16:00, 27.08.2022
Чете се за: 03:15 мин.
Култура
Слушай новината

Двама певци - от Южна Корея и от Русия, поделиха призовото място на Първия конкурс за млади тенори "Гласът на Камен". На Античния театър в Пловдив снощи беше галаконцертът на лауреатите на артистичното съревнование в памет на тенора Камен Чанев.

Гласът на Камен Чанев отново звуча на Античния театър в Пловдив близо две години след като знаменитият тенор напусна земния свят в зенита на творческата си сила. Запис на БНТ с негово изпълнение на Nessun Dorma от "Турандот" изправи на крака публиката. Лауреатите пяха на същото място мястото, където преди три години Камен Чанев откри фестивала OPERA OPEN. Диригент на концерта беше председателят на международното жури световноизвестният тенор Хосе Кура.

Международен конкурс за тенори в памет на Камен Чанев

"Имаме 24 участници на изключително високо ниво на надеждност и на качество. Смятам, че поне половината ще имат възможността и имат реалния потенциал да се развият и да станат певци. Считам, че, ако от 24-ма тенори 6 стигнат до награди и са достойни да бъдат наградени, това са 25 процента, което е изключително висок процент за конкурса", каза Хосе Кура, председател на журито.

Носителите на Първа награда Джихун Сон и Илиа Сквирский получават парична премия от по 3000 евро и честта да са първите лауреати на конкурса "Гласът на Камен". Те поделиха и специалната парична премия от 2000 евро, присъдена лично от световното сопрано Красимира Стоянова.

Млади тенори от цял свят се съревновават в конкурс на името на Камен Чанев

"Камен винаги е бил честен в музиката и ако тази изключително голяма трагедия с него не се бе случила, аз съм сигурна че той щеше да продължи много открито не само с честността, но точно с тази негова идея, която ние в момента осъществяваме конкурса за тенорови гласове", каза Красимира Стоянова.

Награден фонд от над 10 000 евро беше поделен сред лауреатите, имаше още награди от личности и институции договори за участия в концерти и оперни спектакли. Тенорът Михаил Михайлов получи специалната награда на името на Камен Чанев - "За честност в изкуството" и договор за участие в спектакъл на Опера Пловдив. Специален поздрав беше съвместното изпълнение на Красимира Стоянова и Хосе Кура.

Репортер: Владислав Севов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екипаж на вертолет "Кугар" помага за евакуацията на туристка, пострадала в Пирин (ВИДЕО)
Екипаж на вертолет "Кугар" помага за евакуацията на туристка, пострадала в Пирин (ВИДЕО)
Среща при президента за увеличаване на количествата природен газ, които България ще внася през Гърция
Среща при президента за увеличаване на количествата природен газ, които България ще внася през Гърция