НОВИНИ

Мед. сестра, която първа пристига на мястото на трагедията в Бургас: Беше много тежка гледка

Автобусът с мигранти е бил на косъм да предизвика и друга катастрофа

bnt avatar logo
от БНТ
12:33, 27.08.2022
Чете се за: 03:45 мин.
Общество
Слушай новината

Автобусът с мигранти, който помете патрулка и уби двама полицаи на място в Бургас е бил на косъм да предизвика и друга катастрофа. Това разказа пред камерата на "По света и у нас" медицинската сестра, която първа се е отзовала на сигнала.

Три минути след получения сигнал за тежката катастрофа на място пристига първата линейка, в която е и Христина Атанасова. За 30-годишния си стаж казва, че това е най-тежкият инцидент, на който е била изпращана.

Разследването на катастрофата в Бургас: 15-годишният сириец Омар вече е с две обвинения

"Беше много тежка гледка. Трудно се говори за подобна ситуация. Когато дойдохме, не знаехме, че идваме на ПТП, което е с мигранти и с полицаи. Адресът ни беше даден като катастрофа с пострадали. Видяхме светлините, бяха изключително много коли наредени, всички бяха на светлини. Поетапно ги вадиха и двамата пациенти, което означава, че имахме възможност, ако е имало някакъв шанс, да направим каквото и да е за тях. Качихме ги в линейките, направихме кардиограма, освободихме им дихателните пътища. Кардиограмите бяха достатъчно показателни", заяви Христина Атанасова, ЦСМП-Бургас.

Докато двата екипа на Спешна помощ опитват да реанимират полицаите, пристига и трета линейка, която видяла автобуса с мигрантите да се движи с бясна скорост.

"Спряха колегите от Созопол, които са се прибирали от Шокова зала, където са водели спешен пациент и те казаха, че са видели автобуса, този автобус всъщност е засякъл тях, някъде по пътя от Созопол насам. Те съвсем емоционално разказаха как е можело и те да пострадат и въпреки всичко спряха да помогнат като видяха, че е този автобус", допълни Христина Атанасова.

Трафикът на мигранти: Има ли сериозни пробойни по оградата на границата с Турция

Христина трудно сдържа сълзите си, докато е на мястото на инцидента, защото още в първите минути осъзнава, че е познавала полицаите.

"Ние сме работили екипно с тях. Винаги са били насреща. Винаги са се отзовавали. Ние ходим на места, където има пациенти в състояние, което изисква пренасяне по определен начин и на нас не ни достигат хората, които да носят и да помагат. Винаги са се отзовавали. Ходили сме и на побоища, ходили сме на места, на които е трябвало да бъде отцепен районът, за да можем ние да влезем. Винаги, винаги са се отзовавали", коментира Христина Атанасова.

Кои са загиналите полицаи - награждавани са десетки пъти и нямат нито едно наказание

Христина казва, че в практиката си е виждала какво ли не, но най-трудно е когато си безсилен, за да спасиш живота на човек, когото познаваш, а след това да трябва да прегледаш тези, които са го убили.

Репортер: Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Йомов е бил хванат с допинг, спряха временно състезателните му права
Георги Йомов е бил хванат с допинг, спряха временно състезателните му права
УЕФА публикува програмата за групите на Шампионската лига
УЕФА публикува програмата за групите на Шампионската лига