НОВИНИ

Разследването на катастрофата в Бургас: 15-годишният сириец Омар вече е с две обвинения

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
18:03, 26.08.2022 (обновена)
Чете се за: 06:02 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Освен 15-годишният сириец, още двама негови съграждани вече са с обвинения за инцидента с автобуса с мигранти. Те са задържани за 72 часа, като след изтичане на мярката, от прокуратурата ще поискат постоянното им задържане. Събират се данни за обвинението и на един български гражданин заради помагачество.

Вече е ясно кой и откъде е купил автобуса, с който са превозвани 47-те нелегални пътници. В момента се събират доказателства за повдигане на обвинение на български гражданин, съпричастен към тази дейност. Разследващите са установили още, че в самия автобус е имало 13 непълнолетни, като част от тях са били на възраст 4 - 5 години. В момента всички пътници от автобуса са настанени в Росенец, като предстои да бъдат преместени в Хасково или Любимец. Именно показанията на част от мигрантите са едно от доказателствата, които уличават 15-годишния сириец Омар като шофьор на превозното средство. В момент той, както и другите двама обвинени сирийци, са с мярка "задържане под стража" за 72 часа, като след като изтече от Прокуратурата ще поискат постоянен арест.

15-годишният сириец Омар вече е с две обвинения. Първото от тях - че е шофирал автобуса, с който умишлено е причинена смъртта на двама полицейски служители.

"Случаят е особено тежък, наказанието е от 3 до 10 години, тъй като е непълнолетен това е най тежкото възможно наказание", каза прокурор Соня Петрова от Окръжна прокуратура - Бургас.

Единият от задържаните за катастрофата в Бургас е на 15 години

А че именно той е шофирал автобуса има и безспорни доказателства.

"Назначената ДНК експертиза, по която има категоричен извод, че профилът, който беше иззет по време на огледа, съвпада с ДНК на лицето, което е задържано и на което е повдигнато обвинение за причиненото ПТП. Тоест имаме идентичност на профилите и това доказва по несъмнен начин, че той е управлявал МПС", заяви Теньо Гайдаров, началник на Окръжен следствен отдел.

Омар, както и още двама сирийци, са обвинени и за подпомагането на 47 чужди граждани без документи да влезнат и преминат през територията на България.

"Всеки един от тях има различна роля. Единият - водач, другият - настанявал пътниците, третият е закупил автобуса и го е предоставял за ползване на другите двама. Законодателят за този вид престъпление е предвидил наказание от 1 до 6 години и глоба от 5 до 20 хиляди. Непълнолетният - редукцията на наказанието е до 3 години", обясни прокурор Мария Маркова от Районна прокуратура - Бургас.

Изведоха шофьора на автобуса, убил двама полицаи в катастрофа в Бургас (ВИДЕО)

Според разследващите, в схемата е участвал и българин, който е съдействал за осигуряването на автобуса.

"В момента не му е предявено обвинение, предстои в хода на разследването. - Какво ще бъде то? - Предполагам по 281 във форма на съучастие, такива, каквито са обвиненията и на сирийските граждани", каза прокурор Мария Маркова.

Разследващите са направили оглед и на мястото, където се предполага, че са били натоварени 47-те нелегални пътници на автобуса.

"Извършен е оглед от органите в Малко Търново на мястото, където евентуално е качена групата. Тъй като там има утъпкване, следи, доказващи тези действия, както и вещи на част от лицата", каза още прокурор Мария Марков.

А по въпроса дали има съучастие и на представители на МВР в нелегалния канал все още няма категоричен отговор.

"На този етап не можем да дадем категоричен отговор на този въпрос, дори той да е положителен или отрицателен", заяви Георги Чинев, административен ръководител на Окръжна прокуратура - Бургас.

Станимир Станев: В повечето автомобили на МВР има шипове

Защо двамата загинали полицаи не са използвали шипове за препречване на пътя на автобуса, коментира в Сутрешния блок на БНТ заместник главният комисар на МВР Станимир Станев.

"В конкретния случай колегите са нямали време. На първо място е живота на полицая. Но тук е много важно да се вземе решение и вярна преценка, ако това нещо се случи при тази висока скорост, какво ще се случи в последствие. Тоест този автобус, отклонявайки се от нормалната си траектория на движение, какви ще са последствията както за пътниците, така и за хората на тротоара", заяви Станимир Станев, заместник-главен секретар на МВР.

Удвоен е броят на служителите на МВР, командировани по границата, предстои да бъдат изпратени и още военни.

Утре ще бъде гледана мярката на 15-годишния шофьор на автобуса, а в неделя на другите двама обвинени сирийци.

По темата работиха Гергана Гайдарова и Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Филип Филипов: Не е срамно, че ЦСКА отпадна от Базел
Филип Филипов: Не е срамно, че ЦСКА отпадна от Базел
Калояна Налбантова ще играе за европейската титла по бадминтон за девойки до 19 г.
Калояна Налбантова ще играе за европейската титла по бадминтон за девойки до 19 г.