НОВИНИ

АЕЦ "Запорожие" отново е свързана към електропреносната мрежа

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
17:17, 26.08.2022
Чете се за: 02:42 мин.
Европа
Слушай новината

Атомната централа "Запорожие" отново е свързана към електропреносната мрежа. Радиационният фон в района е в нормални стойности, съобщиха украинските власти. Вчера Европа е избегнала на косъм радиационна катастрофа, обяви президентът Володимир Зеленски. За първи път от съществуването си, Запорожката АЕЦ беше изключена от електропреносната мрежа, заради пожари около нея.

Чести прекъсвания на тока, постоянно следене на радиационния фон - в Киев продължават с безпокойство да следят новините от Запорожие. Атомната централа разчита на електричество, за да охлади реакторите при нужда. За това и изключването от мрежата може да е катастрофално.

"Веднага бяха активирани дизелови генератори, за да осигурят енергия на самата станция, за да я поддържат след спирането. Светът трябва да разбере каква е заплахата: ако дизеловите генератори не се бяха включили, ако автоматиката и персоналът на нашата станция не бяха реагирали след спирането на тока, тогава вече щяхме да сме принудени да преодоляваме последствията от радиационна авария", заяви Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Ако бъдат повредени и дизеловите генератори, хората в атомната централа имат 90 минути да предотвратят прегряване на реакторите. Според официалните съобщения, при пожарите са били засегнати електропроводи на централата.

"Искам да уверя, че украинците правят всичко възможно да не допуснат авария. Но това не зависи само от нашата държава. Необходим е международен натиск, който да принуди окупаторите незабавно да напуснат територията на Запорожката АЕЦ", посочи Зеленски.

Централата беше превзета от руските войски през март. Киев и Москва взаимно се обвиняват за вчерашния инцидент.

Мисията на инспекторите от МААЕ е планирана за следващата седмица, но все още се уточнява маршрута им, съобщиха украинските власти. За да бъде гарантирана сигурността им, както и тази на централата, от ООН предлагат да бъде създадена демилитаризирана зона в района на Запорожката АЕЦ. За създаване на такава зона настояват и от Белия дом.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гълъб Донев: Службите да се активизират, за да не ги изненадват 15-годишни
Гълъб Донев: Службите да се активизират, за да не ги изненадват 15-годишни
Адриан Андреев е финалист на двойки на „Чалънджър“ в Прага
Адриан Андреев е финалист на двойки на „Чалънджър“ в Прага