НОВИНИ

Гълъб Донев: Службите да се активизират, за да не ги изненадват 15-годишни

Александър Марков
от Александър Марков
17:24, 26.08.2022
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Всички служби, които трябва да гарантират националната сигурност, да активизират дейността си, призова служебният премиер Гълъб Донев. Според него публична тайна е фактът, че трафикът на мигранти се осъществява по договорени и проверени маршрути. Президентът Румен Радев коментира, че гибелта на двамата полицаи е вследствие дългогодишната безнаказаност на хора, които организират и закрилят нелегалния трафик.

С минута мълчание служебното правителство почете паметта на загиналите полицаи Йордан Илиев и Атанас Градев.

Служебният премиер Гълъб Донев заяви, че причината за смъртта на полицаите е в нарушените граници.

За да се стигне до сблъсъка между автобуса с мигранти и патрулната кола с двамата полицаи, са прекрачени много граници - от браздата на Малко Търново до границите, определени от закона.

Донев заяви, че решението на двамата полицаи да препречат пътя на автобуса е било продиктувано от убеждението им, че нарушителите на закона трябва да бъдат спрени.

"Тези мъже на дълга възстановиха компрометираната граница с цената на живота си", заяви Гълъб Донев.

Донев напомни, че миналата седмица кабинетът е отпуснал 1,5 млн. лв. за ремонт по оградата на границата, която на много места е разсечена.

"Публична тайна е, че трафикът на хора се извършва през договорени и проверени пътни трасета. Щом местните хора могат да посочат каналите за нелегален трафик към Сърбия и Румъния през България, и службите трябва да бъдат информирани за това", коментира Гълъб Донев.

Донев разпореди на МВР да осъществява контрол на всички пътища, по които е известно, че се осъществява трафик на мигранти.

"При необходимост да се търси сътрудничеството и взаимодействието с Европейската агенция за гранична и брегова охрана "Фронтекс". Всички служби, чиято основна задача и основна функция е да гарантират националната сигурност, да активизират дейностите си за превенция на нелегалния трафик, за да няма изненадани, когато едно 15-годишно момче с хуманитарен статут шофира автобус с 47 нелегални мигранти", каза Гълъб Донев, служебен министър-председател.

Армията и полицията ще пазят българо-турската граница в координация.

"Въпреки подозренията за съучастие на представители на системата на МВР в мрежата за трафик на хора съм убеден в силната мотивация на полицейските служители и военнослужещите, които ще се включат в охраната на границата ни", допълни Гълъб Донев.

Съдействие за възстановяване на основните пътища, по които МВР и МО ще осъществяват контрол, двете служби ще получат от Министерството на земеделието, обясни още Донев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България повали Австрия и ще се бори за петото място на Евробаскет за 16-годишни момичета
България повали Австрия и ще се бори за петото място на Евробаскет за 16-годишни момичета
АЕЦ "Запорожие" отново е свързана към електропреносната мрежа
АЕЦ "Запорожие" отново е свързана към електропреносната мрежа