НОВИНИ

Президентът Радев: България изгуби двама доблестни полицаи

заловиха нелегални мигранти спецакция софия
bnt avatar logo
от БНТ
13:00, 26.08.2022
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Днес в област Бургас е ден на траур след тежката катастрофа от вчера, при която загинаха двама полицаи. В патрулния им автомобил се вряза автобус с мигранти от Сирия.

Президентът Румен Радев също дойде в града.

"Тук съм, за да изразя съболезнования към близките, семействата и колегите на старши полицай Атанас Градев и младши инспектор Йордан Илиев. България изгуби двама доблестни полицаи, отдадени докрай на своя дълг в името на законността и сигурността на българските граждани. Те са чест и пример за всички нас. Гибелта на двамата полицаи е следствие от дългогодишната безнаказаност на хора, които организират и закрилят нелегалния трафик на мигранти в страната и в Европа. Самоотвержеността на полицаите плаща цената на корупцията, с която каналджиите въртят своя трафик. Затова и на фона на нарастващия мигрантски натиск прокуратурата и МВР трябва да са безкомпромисни с каналджиите. Очаквам и засилване на предприетите мерки за цялостно усъвършенстване и усилване на охраната на българската граница и недопускане на подобни случаи за в бъдеще. Като организация - съвременни технически средства, укрепване на оградата и най-вече условия на труд и мотивация на личния състав", заяви президентът Румен Радев.

Изпращат с почести двамата загинали полицаи в Бургас

Днес в Бургас ще се състои и траурната церемония, където с почести ще бъдат изпратени двамата загинали полицаи. Близки и приятели на загиналите полицаи още от сутринта поднасят цветя на лобното им място. От 17.00 ч. в града се организира бдение, с което да бъде почетена паметта на двамата герои.

Прокуратурата: Задържаният непълнолетен сириец е управлявал автобуса при катастрофата в Бургас

Прокурор Соня Петрова съобщи, че случаят е квалифициран като особено тежък. Вече има и повдигнати обвинения за престъплението. Наказанието, предвидено за престъплението, е от 3 до 10 години, тъй като лицето е непълнолетно.

Загиналите полицаи - награждавани десетки пъти и без наказания

И двамата са служители в Охранителна полиция в бургаското Първо РУ. Атанас Градев, който е командир на отделение, има 18 години стаж в МВР, със съпругата си имат двама сина. Старши полицаят Йордан Илиев работи от 7 години, горял в професията си, имал годеница криминален репортер. Казват, че му предстояло преместване на друг пост. Двамата са награждавани десетки пъти за работата си.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ето къде са били натоварени мигрантите във фаталния автобус (СНИМКИ)
Ето къде са били натоварени мигрантите във фаталния автобус (СНИМКИ)
Анте Шимунджа: Напълно заслужихме влизането в групите на Лига Европа
Анте Шимунджа: Напълно заслужихме влизането в групите на Лига Европа