НОВИНИ

Най-добрият рафтинг сезон по р.Струма, отчитат инструкторите тази година

bnt avatar logo
от БНТ
09:58, 11.06.2022
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

Най-добрият рафтинг сезон по река Струма отчитат инструкторите тази година. Благодарение на дъждовете в района, реката е пълноводна, а за да се насладят на преживяването, ентусиасти идват от четири континента.

Подробности вижте във включването на Али Мисанков.

Силните и чести валежи през последните седмици в района на Кресненското дефиле правят условията по река Струма отлични, казват инструкторите. А за да се насладят на бързеите и високите вълни, хора идват от България, Румъния, Нова Зеландия и Чили.

"Това е най-доброто място за рафтинг на света. Когато бях в Чили, проучвах места по целия свят, пращайки имейли навсякъде, а когато дойдох тук, видях, че по-подходящо няма", доволен е Пабло от Чили.

"За първи път идвам. Дойдохме с колегите и не ме е страх, тъй като все пак искам да усетя адреналин и тръпката", споделя Емре от Хасково.

Въпреки силните валежи през последните дни, безопасността се гарантира от гидовете и добрата екипировка.

"Това са едни от най-подходящите условия - когато имаме хубави силни, проливни дъждове през пролетта. Това е нещо, без което рафтингът няма как да съществува, ако няма валежи, ако няма вода в реката. Всъщност това развенчава мита, че когато вали дъжд няма рафтинг, точно обратното е!", обяснява Александър Младенов, рафтинг-инструктор.

Месеците юни, юли и август, когато реката е най-пълноводна, са по-подходящи за любителите на екстремните спускания. А за семеен рафтинг с деца, условията са отлични през септември.

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Веселин Топалов с реми и загуба срещу световния шампион Магнус Карлсен
Веселин Топалов с реми и загуба срещу световния шампион Магнус Карлсен
На плаж за един ден: Еднодневните екскурзии до Гърция се очаква да поскъпнат
На плаж за един ден: Еднодневните екскурзии до Гърция се очаква да поскъпнат