НОВИНИ

Войната в Украйна: Недостиг на питейна вода в Николаев и Мариупол

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:46, 11.06.2022
Чете се за: 02:27 мин.
По света
Слушай новината

Продължават ожесточените битки в североизточната част на Донбас. Това съобщи в поредното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски и призова западните страни да предоставят на Киев повече оръжия.

В пристанищния град Мариупол, който е под руски контрол, има опасност от избухване на холера, предупреди британското министерство на отбраната. Значителна част от градската инфраструктура е разрушена и има проблем с чистата вода. Пред този проблем са изправени и жителите на Николаев.

В града хората се редят на опашки за чиста питейна вода и храна. Много от тях се справят трудно с ежедневието.

"Веднъж или два пъти седмично идваме тук, за да си налеем вода. Имаме кладенци, но водата в тях не става за пиене", казва Анна.

Волидимир Зеленски предупреди, че заради военните действия има опасност от замърсяване на водните басейни, включително в Азовско море.

"Идвам от малко село край Николаев. За първи път съм тук. Не знаех, че раздават помощи за хората в нужда. Съседите ми ме помолиха да взема и за тях", споделя Галина.

Николаев, който контролира важен мост към Одеса, е подложен на бомбардировки още от първите дни на руската инвазия в Украйна. Градът е ключов за украинската икономика, а заради неспиращите атаки в съседство ситуацията в него остава несигурна.

"Още не е време хората да се връщат. Но тези, които са извън Украйна, могат да се молят за родината си", призовава Оксана.

Украйна и Западът обвиняват Москва, че използва хранителните доставки като оръжие. На свой ред, Русия твърди, че вината е в украинците, които са минирали морето, както и международните санкции срещу Москва.

ЕКИП НА БНТ В ГОРЕЩИ ТОЧКИ В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хърватия се наложи минимално над Дания в Лигата на нациите
Хърватия се наложи минимално над Дания в Лигата на нациите
България допусна втора загуба в Лигата на нациите
България допусна втора загуба в Лигата на нациите