НОВИНИ

Войната: Украинските сили удържат позициите си в Северодонецк, съобщава Киев

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
23:02, 10.06.2022
Чете се за: 02:35 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Украинските сили удържат позициите си при интензивни улични сражения с руските части в Северодонецк, съобщават украински представители.

През нощта ключовият град в Донбас е подлаган на масирани обстрели. Според украинската страна сега се води артилерийска война и всичко зависи от това, какво Киев ще получи от Запада. Руското настъпление продължава да търси слаби места в украинската отбрана край река Сeверски Донeц, обяви Украйна. Киев оценява обстановката в Северодонецк като "изключително сложна", като руските сили са фокусирали там цялата си мощ.

Великобритания осъди като "крещящо нарушение на Женевската конвенция" смъртните присъди срещу двама британци и един мароканец, издадени от проруските сепаратистки власти в Донбас.

Лондон вижда риск от избухване на дезинтерия и холера в окупирания Мариупол заради лошите санитарни условия в града. Там все още се намират 100 хиляди души.

Украйна извърши 11-та поред размяна на военнопленници с Русия от началото на войната. Четирима руски военни са били разменени за петима украински, посочва украинският губернатор на Миколаев.

Швейцария въведе нови санкции срещу Беларус и Русия. Налагат се финансови ограничения и рестрикции за пътуване на още 100 лица и фирми.

Украинският износ на зърно се увеличава и вече доближава равнища от 2 милиона тона на месец, отбеляза Европейската комисия. Един от двата сепаратистки района в Източна Украйна заяви, че скоро ще започне да транспортира с влакове до Русия количества пшеница, които са били "освободени" от проруските сили.

НАТО не вижда непосредствена руска заплаха за Швеция и Финландия. Алиансът изрази увереност, че двете страни кандидатки ще успеят да се присъединят въпреки възраженията на Турция.

ЕКИП НА БНТ В ГОРЕЩИ ТОЧКИ В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националният отбор по футбол е претърпял тежка автомобилна катастрофа в Грузия
Националният отбор по футбол е претърпял тежка автомобилна катастрофа в Грузия
САЩ премахват PCR тестовете за влизане в страната
САЩ премахват PCR тестовете за влизане в страната